Tisdag 28 Sep
Stockholm

Här är 6 orsaker till att du blöder mycket när du har mens

 6 orsaker till att du blöder mycket när du har mens
Det finns flera orsaker till att du har mycket mens. Foto: Shutterstock

Alla blöder olika mycket när man har mens, men det finns faktiskt några orsaker till att du har en väldigt riklig mens. Här är sex stycken orsaker det kan bero på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En del blöder mycket när de har mens, andra inte. Hur mycket men blöder varierar från person till person hur mycket man blöder när man har mens. 

Men har du väldigt riklig mens? Sajten Cosmopolitan har listat sex orsaker det kan bero på.

Myom

En orsak är om du har myom, alltså muskelknotor som sitter antingen utanför eller innanför livmodern. Man kan ha myom utan att veta om det, eftersom de inte alltid behöver finnas symptom på det.  

Det är ganska vanligt och om de växer och blir stora så kan du behöva behandlas för det, antingen genom att opereras eller med läkemedel. Några symptom som är vanliga är att du har en tyngdkänsla i underlivet. Eller att du har ont, mycket mens och blöder länge.  

PCOS 

En annan orsak kan vara PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, alltså man har många äggblåsor på antingen båda dina äggstockar eller på ena. Man kan också ha mycket testosteron i kroppen.

Har man det behöver man inte ha några besvär, men om det är så att du lider utav det så kan man få hjälp mot det. Vanliga symptom är att du har finnar, har mens sällan, mycket hår på kroppen och minskad sexlust. 

Så här säger Anita Mitra på Gynae Geek till Cosmopolitan: 

– PCOS förknippas ofta med oregelbunden och mens som kommer sällan. Då kan mensen ofta bli rikligare eftersom det då hunnit blivit tjock och då finns det mer som kan komma.

Här är 6 orsaker till att du blöder mycket när du har mens. Bildkälla: Unsplash

Sköldkörtelproblem

Om du har problem med sköldkörteln så kan det även vara en orsak till mycket mens. Här kan du läsa mer om hypotyreos.

Endometrios 

Även endometrios kan vara en av orsakerna till att du ha riklig mens. Har du även väldigt ont när du har mens och kraftig mensvärk kan det bero på det också. 

Här kan du läsa mer om endometrios. 

Kopparspiral 

Att ha kopparspiral kan även leda till riklig mens. Mitra berättar för sajten att det är en av vanligaste orsakerna till att personer med kopparspiral även tar ut den tidigare, eftersom man kanske inte var medveten om att det kan bli så innan man satte in den.

Om du har bytt preventivmedel nyligen och upplever att du har mycket mens så kan du gå till en läkare om det. 

Cancer 

Även cancer kan vara en anledning till att du blöder mycket när du har mens. Enligt Mitra så är det den minst vanligaste orsaken, men den flest oroar sig över om det skulle vara, skriver Cosmopolitan.

Nyheter24 har även skrivit om att färgen på din mens kan avslöja om något är fel,här kan du läsa mer om vad du borde vara uppmärksam på. 

Har du koll på hur många dagar av ditt liv du har mens? Om inte, så kan du läsa om det här

Visste du det här?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela