Hypersexuell störning finns nu på Världshälsoogranisationens lista över sjukdomar.
Hypersexuell störning kan vara fruktansvärt att leva med – nu har WHO lagt till det till sin lista över sjukdomar. - Foto: Shutterstock

"Sexmissbruk" räknas officiellt som en sjukdom – här är symptomen

Världshälsoorganisationen (WHO) gick nyligen ut med att man anser att "sexmissbruk", eller hypersexuell störning, är en sjukdom. Det kallas för en "impulskontrollstörning" – men hur vet man egentligen om man är sexmissbrukare?


Världshälsoorganisationen WHO:s lista kallas för  “International Classification of diseases”, och är en lista över skador, sjukdomar och dödsorsaker. Nytt på listan var alltså bland annat så kallat "sexmissbruk", eller hypersexuell störning.

Men sexmissbruk är egentligen inte ett missbruk eller ett beroende. Istället kallar WHO det för “compulsive sexual behavior disorder”, alltså tvångsmässig sexuell beteendestörning, och man säger att mer forskning behövs på området.

Så vad är egentligen tvångsmässig sexuell beteendestörning, eller hypersexuell störning?

Jo, enligt WHO är det alltså en impulskontrollstörning. 

Den som drabbats av den typen av störningar gör upprepade gånger saker som de vet kan vara skadliga, helt enkelt för att de inte kan stå emot impulsen. Exempel är pyromani (när man tänder eld på saker) eller kleptomani (när man stjäl saker). 

I ett mejl till Business Insider skriver Christian Lindmeier, presstalesperson för WHO, att man tar med den nya diagnosen för att de som söker hjälp för det ska kunna få bättre hjälp.

Till exempel skulle det kunna täckas av sjukvårdsförsäkringar och annat.

Vad är symptomen på tvångsmässig sexuell beteendestörning?

Det gäller inte bara sex med andra personer, det kan också handla om onani, porrsurfande och liknande, skriver Vårdguiden. Här är några symptom att hålla koll på:

Upprepade sexuella aktiviteter blir huvudfokus i livet

Om du börjar försumma din hälsa, hygien, andra intressen eller ansvarsområden kan det vara ett tecken på att något inte stämmer.

Du kan inte sluta

Om du flera gånger har försökt skära ner på sitt sexuella beteende, men inte lyckats.

Det får konsekvenser

Om du fortsätter ditt sexuella beteende, trots negativa konsekvenser, så som risker och kriminella handlingar. 

Här kan du läsa mer om tecken på att någon har ett ohälsosamt förhållande till sex.

Hur söker man hjälp?

Om du tror att du, eller någon i din närhet, lider av detta finns det hjälp att få. Det kan behandlas med till exempel samtalsterapi eller gruppterapi, eller i värsta fall medicin. 

Du kan också ringa hjälplinjen Preventell om du känner att du inte längre har kontroll över din sexualitet. Telefonnumret dit är 020-66 77 88, och det är gratis att ringa.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde hypersexuell störning räknas som en sjukdom?
Tack för din röst!