Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rekordvärmen – inte ett enda moln över Sverige

- 28/07/2018, 19:34 -

Det har varit rekordvarmt i Sverige den här sommaren. Och under torsdagen så var det ett tag inte ett enda moln över hela Sverige.

Den klassiska låten sommaren är kort av Thomas Ledin stämmer inte riktigt in på den här sommaren. Däremot stämmer versen "inte ett moln så långt ögat kan nå, inte en droppe regn på flera dar" väldigt bra in den senaste tiden. 

I torsdags var det så varmt i Sverige att skånska Hästveda slog värmerekord för Sverige i år med temperaturen 34,6 °C. Och att värmerekordet för i år slogs just i torsdags är inte speciellt konstigt, för vid 18:45 fanns det inte ett enda moln på himlen över Sverige. 

Satellitbild över Norden.
Den chockerande bilden. Inte ett enda moln över Sverige eller Norge. Bildkälla: Metosat

Värmerekordet i Sverige

Även om det är extremt varmt i Sverige just nu så är det en bit kvar innan vi når upp till värmerekordet från 29 juni 1947. Temperaturen i den småländska byn Måilla uppmätte då hela 38°C (!). Och det är rätt så stor temperaturskillnad sett till köldrekordet för Sverige som uppmättes i februari 1966. Vid turistanläggningen Vuoggatjålme uppmättes då graderna -52,6°C.

Men även om Sverige har en bit kvar innan man slår värmerekordet så har de nuvarande temperaturerna ställt till med en hel del problem. 

Bland annat så har sommarhettan tvingat förskolor i Stockholm att stänga efter att temperaturerna inomhus legat på över 30°C, rapporterar Dagens Nyheter.

– Föräldrarna förstår det. Och tycker det är ett bra beslut. Det är första gången vi har varit med om att vi behövt stänga på det här sättet, säger Cecilia Hjelm, områdeschef för förskoleområdet på stadsdelsförvaltningen till Dagens Nyheter.

Människor badar vid en strand.
En naturlig plats att spendera dagarna när det är varmt ute. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Gillar du värmen? Glöm då inte bort att vara tacksam över vilken fantastisk sommar du har fått. För snart är vintern tillbaka och du minns väl hur det såg ut för ett par månader sedan?

Värmen har ställt till en del problem och just nu brinner det på flera ställen i Sverige. Följande artiklar ger dig större koll på läget:

Skogsbränderna i Sverige — EU skickar hem brandflygen

Äntligen! Nu väntas regn i områden drabbade av skogsbränder

Brandrisken ökar i Sverige — flera nya områden i farozonen

Dramatiska bilderna visar kampen mot skogsbränderna i Sverige

Är du trött på värmen?