Forskare har upptäckt att spindlar kan flyga.
Nu har forskare upptäckt att spindlar kan flyga. - Foto: Unsplash (Montage)

Forskares skräckbesked: Spindlar kan tydligen flyga

Världens kanske sjukaste vetenskapliga upptäckt har gjorts. Spindlar kan alltså flyga.


Om du läste denna rubrik och trodde att det på något sätt skulle vara ett skämt, så har du tyvärr fel. 

Forskare har alltså, på fullaste allvar, upptäckt att spindlar kan flyga. 

Så om det inte räckte med utbredd miljöförstöring och supergonorré, kan man nu lägga till flygande spindlar i listan över saker som håller en vaken om nätterna. 

Mardrömsupptäckten har gjorts av forskare Erica L. Morley och Daniel Robert på Bristols Universitet i England. Den nya studien visar på fenomenet "ballooning" som kan jämställas med att en människa skulle flyga med hjälp av en riktigt stor drake. 

Tekniken används främst av små spindelungar, men har också dokumenterats hos vissa vuxna arter.  

"Så hur går det till i praktiken?" kan man undra.

En liten barrhoppspindel. Bildkälla: Unsplash

Det funkar så att spindlarna klättrar upp till en hög höjd, sträcker ut magen i luften och sedan släpper ut lite spindelväv. Spindelväven fångas upp av vindpustar och spindlarna förflyttar sig då fritt i – upp till 4000 (!) meter upp i luften. 

Det hela låter ju galet, vilket det på sätt och vis är. Det kan nämligen inte förklaras av aerodynamiska regler. Med andra ord så finns det ingen vetenskaplig förklaring till hur detta ens är möjligt.

Och om du trodde det fruktansvärda är slut, så kommer lite mer dåliga nyheter. 

Forskarna upptäckte även att spindlar kunde flyga i stängda, vindstilla rum. 

Det beror på att spindlar kan använda sig av elektrisk fält i luften för att förflytta sig på samma sätt som de gör utomhus. 

I nuläget utförs mer studier gällande just spindlarnas känslighet för elektriska fält. Man tror att spindlar faktiskt styr sina "flygresor" utifrån fält i luften. Och om det visar sig vara sant så kommer det att innebära att spindeldjur, tillsammans med bin, kommer att vara de enda två kända arterna som kan upptäcka och bruka elektriska fält. 

Om håret i nacken inte reste sig tillräckligt av detta så kanske du istället vill se klippet på när en kvinna upptäckte att en oinbjuden gäst byggt bo i hennes öra. (Hint, det var en spindel). 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är detta din värsta mardröm?
Tack för din röst!