Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är bästa musiken att lyssna – om du vill somna

- 01/09/2018, 21:46 -

Har du svårt att sova? Enligt forskare kan en särskild typ av musik göra det lättare för dig att somna.

För vissa människor finns det inget som är lika självklart som att kunna somna – på soffan, på bussen, i sängen – i princip var som helst. 

Men för de som inte har det lika lätt kan en god natts sömn kännas som en önskedröm. Om du tillhör den sistnämnda gruppen kommer en ny studie, som nyligen släpptes av den Europeiska Kardiologföreningen, med goda nyheter. 

Man har nämligen upptäckt att en viss typ av musik kan göra det lättare att somna. På sin årliga kongress avslöjade kardiologiföreningen att yogamusik kan hjälpa dig somna, och fortsätta sova. Utöver det hjälper yogamusik mot ångest och gör gott för ditt välmående i allmänhet. 

– Vi använder musikterapi på vårt sjukhus och i denna studie visade vi att yogamusik har en positiv inverkan på hjärtfrekvensvariationen innan du sover, sade doktor Naresh Sen, kardiolog på HG SMS sjukhuset i Indien.

Lyssna inte på pop

Yogamusik är den bästa musiken att lyssna på om du vill somna.
Om du ska sova bör du undvika pop! Bildkälla: Unsplash

Studien visade även att pop och fullkomlig tystnad, till skillnad från yogamusiken, faktiskt ökade ångest och orolighet hos de som deltog i undersökningen. 

När det gäller sömn så är det också så att vissa klarar sig på sex timmar, medan andra skulle kunna sova bort en hel dag. Det finns flera faktorer som kan påverka hur mycket sömn du behöver och hur svårt du har att ta dig ur sängen på morgnarna. Här kan du läsa om den vetenskapliga förklaringen till varför du behöver sova mer än andra

Nyheter24 har tidigare skrivit om 9 anledningar till att du känner dig trött hela tiden.