Stockholm

Internationella bacon-dagen – så mycket påverkar köttet klimatet

Stekt bacon och en griskulting
Kött påverkar klimatet. Foto: Pixabay

Kanske vill man festa till det med lite bacon till frukost? Det är ju ändå internationella bacon-dagen. Men hur mycket påvekar köttet vårt klimat egentligen?


Läs mer

Bacon, bacon, bacon, visst kan det väl vara lite göttigt? Såhär på internationella bacon-dagen kanske du vill smaska på något knaperstekt? Men sakta i backarna...

Köttet är nämligen den stora boven när det kommer till vår mats klimatpåverkan. Odlat kött har tidigare blivit sågat av både kockar och vegetarianer. Men hur gör man som vanlig medmänniska och konsument för att minska utsläppen?

Inte krångligt

Du kan lätt vara delaktig och det behöver inte ens vara varken dyrt eller krångligt.

Mindre kött i magen och mer ekologiskt minskar faktiskt miljöpåverkan, men det ökar även möjligheten för naturen att klara av klimatförändringarna, skriver Naturskyddsföreningen.

Men att äta för mycket kött är inte bara ohållbart för miljön, det är heller inte hälsosamt. 

Orsakar stora utsläpp

Det är faktiskt så att köttproduktionen är orsaken till stora utsläpp av växthusgaser, skriver Naturskyddsföreningen.

Det krävs mindre resurser att odla spannmål, frukt eller grönsaker än att föda upp djur. Men just djuren i sig är ju inte problemet. Det handlar om mängden, sättet och vart de föds upp.

Visst finns det fördelar med djurproduktion. Typ djur som betar i hagar, exempelvis nöt och lamm. De ger en biologisk mångfald. Den ekologiska produktionen gör naturen mindre sårbar, vilket gör att den blir starkare i våra klimatförändringar. 

Hur man bidrar till en bättre miljö

Större delen av den spannmål som odlas blir till djurfoder, både importerad och svensk, vilket är ett riktigt slöseri. Det ekologiska minskar spridningen av kemikalier, vilket kan ge djuren mer möjligheter att få leva ett så normalt liv som möjligt, skriver Naturskyddsföreningen.

Så vill du bidra till en bättre miljö kan du äta mer vegetariskt. Om eller när du väl äter kött så kan du försöka välja mindre portioner, helst av ekologiskt eller svenskt naturbeteskött.

Nyheter24 har tidigare skrivit om labbodlat kött. Är det något som låter lockande? Här kan du läsa mer om det.

Tycker du om bacon?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.