En kanot på öppet hav. En kvinna som ligger och sover. En hängmatta i svartvitt.
Tipsen som får en att somna på 120 sekunder - Foto: Pixabay

Militärens teknik: Så somnar du på 2 minuter

Om man har svårt att somna på kvällarna finns det mängder av tips. Ett vanligt är exempelvis att räkna får, men hur tråkigt är inte det? Det finns en teknik som slår alla andra. För vem vill inte kunna somna på 120 sekunder?


Hur många gånger har man inte legat i sängen och vridit och vänt i flera timmar utan att kunna somna? När man vaknar på morgonen av alarmet och det känns som man inte sovit en sekund. Nu är de sömnlösa nätterna över.

Den teknik som amerikanska militärtjänsten delar med sig av, kan få en att somna på ynka 120 sekunder. Ja, du läste rätt. Med dessa tips kan man kunna somna på 2 minuter, skriver Mirror.

Tyvärr finns det inga garantier eftersom alla är olika, men det finns hopp. Nämligen har den här militära tekniken visat framgång i 96 procent av fallen.

Redo att somna?

Först är tanken att man ska tömma sitt sinne. Du börjar med dessa fyra punkter som tar ungefär en minut. Låt oss kalla det en slags förberedelse.

  1. Koppla av musklerna i ansiktet, inklusive käken, tungan och musklerna runt ögonen
  2. Låt axlarna falla och slappna av på båda sidor av över- och underarmar
  3. Andas ut, håll bröstet avslappnat
  4. Koppla av i både övre och nedre delen av benen.

Nu börjar dina 120 sekunder.

Det första steget är att man ska förställa sig själv i en viss miljö. Det finns två förslag man kan använda sig av.

Alternativ 1: Föreställ dig att du ligger i en kanot i en lugn sjö och det enda som finns runt omkring dig är en blå himmel.

Alternativ 2: Tänk att du ligger i en svart hängmatta i sammet, i ett mörkt rum.

Det andra steget bli lite märkligt, men i cirka tio sekunder ska du upprepa frasen "tänk inte, tänk inte, tänk inte", skriver Mirror

Lite udda, men det kan ju faktiskt funka. Tanken är att det här (steg 1: föreställning av miljö och steg 2: "tänk inte") ska upprepas tills man somnar. Kanske gör man det tillslut?

Känner du någon som går i sömnen? Nyheter24 har tidigare skrivit om anledningen till att man går i sömnen men också hur farligt det är att bli väckt. Det kan du läsa mer om här.

Kanske har du inte ens problem med att somna utan istället lider av mardrömmar? Nyheter24 har pratat med en sömn- och stressforskare som berättar hur man bär sig åt för att slippa drömma mardrömmar. Läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du svårt att somna på kvällarna?
Tack för din röst!