Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget: Böter vid skolkning

- 01/10/2018, 20:19

Skolkar ett barn ska föräldrarna underrättas om den saken. Kanske inte det roligaste för en förälder att ta sig an? Men nu kan det faktiskt bli dyrt att ignorera.

Visst har man varit så trött någongång att skolan inte är allt för lockande? Kanske har till och med någon lektion hamnat i kläm för att det helt enkelt inte finns någon lust att gå? Det går ju inte att sticka under stolen med att det faktiskt ibland kan finnas lite roligare saker att göra än att faktiskt ta sig till skolan.

Ja, alla har ju såklart sina anledningar men att skolka är ju givetvis inget som någon rekommenderar. Skolan finns ju faktiskt för att barn ska lära sig allt som går för att kunna ta sig an framtiden.

Dyrt att ignorera

Skolkar ett barn ska föräldrarna underrättas om den saken. Kanske inte det roligaste för en förälder att ta sig an? Men nu kan det faktiskt bli dyrt att ignorera.

Barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryds kommun har beslutat om en bot på hela 10 000 kronor, rapporterar Jönköpings-Posten. Ja, det blir ett dyrt kalas för den föräldern vars barn inte har någon lust att pallra sig till plugget.

Skolinspektionen har nämligen uppmärksammat att det i vissa fall inte befinner sig ett enda barn på lektionerna i högstadiet, vilket man kanske kan förstå inte känns så hållbart.

Hårdare tag

Vaggeryds kommun uppmanades att ta till med hårdhandskarna, som i sin tur resulterade i en bot. Den ska ligga på 10 000 kronor och helt enkelt ett försök till att få föräldrar att se till så sina barn går till skolan. Kommer inte barnen till skolan så kan nämnden alltså besluta om att ge ut boten.

Men hur långt kan man driva det nya förslaget? Ja, det är fortfarande oklart.

– Sedan är det ju en annan fråga hur långt vi kan gå för att driva in det. Ska Kronofogdemyndigheten kopplas in?, säger nämndordförande Jenny Larsen till Jönköpings-Posten

Men nämnden ska alltså i framtiden kunna ta fler beslut om den nya boten.

Hon fortsätter:

– Det här är en ny åtgärd som testas. Innan det blir aktuellt har man från skolans sida genomfört många andra åtgärder för att få eleven att komma till skolan.

Men visst undrar man om det faktiskt är olagligt att skolka från skolan? Det har Nyheter24 tidigare rett ut och du kan läsa allt du behöver veta om det här.

Har du skolkat någongång?