Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Symptom som orsakas av PMS kan lindras av träning

- 30/10/2018, 21:43

PMS kan ofta gå hand i hand med bland annat kramper, uppblåsthet och ett svängigt humör. En studie visar att du kan lindra dina besvär. Hur? Genom träning.

PMS kan vara en riktig sten i skon. Usch vad ont det kan göra och ibland en omöjlighet att bli av med?

Kramper och den oändliga uppblåstheten kan vara riktigt besvärande. Men tänk vilken frid det skulle bli hemma om du kunde undvika de intensiva humörsvängningarna? För nog kan många erkänna att det kan gå upp och ner ibland med humöret, ibland kan nog PMS:en vara en orsak till det. 

Symptom kan lindras av träning

Kanske har du hört någon gång att träning skulle hjälpa mot PMS? Men vem orkar röra sig när man bara vill vira in sig i en mysig filt och äta choklad?

Nu menar en studie att fysiska och psykiska symptom för PMS kan lindras om du håller dig aktiv. Studien analyserade unga kvinnor under en tidsperiod på åtta veckor. Överraskande nog visade studien att träningen gjorde en otrolig förbättring för kvinnornas PMS-symptom, rapporterar Metro UK.

Hormonerna som lägst

Ja, tiden är inne för att övervinna symptomen och hantera smärtan. Men framförallt, hur härligt kan det bli att kunna förbättra humöret en aning? 

Och naturligtvis är alla olika, men om du inte lider av kramper, är perioden under din menstruation då du kan vara absolut starkast. För när du har mens så är hormonerna som lägst, vilket betyder att du har möjlighet att slå dina personbästa och kan exempelvis lyfta tyngre, skriver Metro UK.

En binda med en röd fjäder på
Vem trodde att träning kunde minska PMS? Bildkälla: Shutterstock

Vad säger experten?

Sexualupplysaren Suzann Larsdotter på RFSU berättar för Nyheter24 att för att få den goda effekten av träning under PMS och menstruation krävs det att kvinnor utför fysiskt träning och även bibehåller träningsvolymen före och efter menstruationen.

– Välmående under menstruationscykeln varierar från person till person, säger hon.

Kvinnor som tränar mycket har också mindre risk för nedstämdhet under menstruation och PMS. Men alla menstruerande kvinnor har olika mycket besvär.

– När du tränar och är fysiskt aktiv så utsöndras endorfiner som är positivt för både kropp och psyke. Kramper i magen och livmodern som är vanligt under PMS och mens kan minskas med hjälp av träning, då fysisk aktivitet gör att det blir bättre cirkulation i kroppen och kramperna kan lindras, fortsätter Suzanne Larsdotter till Nyheter24.

Nyheter24 har tidigare skrivit om något som kan göra dig lyckligare är att julpynta tidigt. Vill du veta mer kan du läsa mer om det här.

Brukar du lida av PMS?