Kyla, Alkohol.
Människor som bor i ett kallt och mörkt klimat löper större risk att drabbas av leversjukdom och depression. - Foto: Unsplash, Pixabay (Montage)

Människor i kalla och mörka länder dricker mer alkohol

En ny kartläggning visar att människor som bor i länder med få soltimmar och kallt klimat är mer benägna att dricka stora mängder alkohol, men även löper större risk att drabbas av leversjukdom och depression.


Människor som lever i kalla och mörka klimat är mer benägna att dricka stora mängder alkohol – det visar en undersökning som gjorts av forskare i USA, enligt BBC. 

Genom att kartlägga och samla data från 193 olika länder kunde forskare hitta ett samband mellan medeltemperatur, soltimmar och alkoholkonsumtion.

Av de europeiska huvudstäder som har allra minst soltimmar per år så hamnar Stockholm på en plats 16, med i snitt 1 821 per år

I kartläggningen använde forskarna statistik från Världshälsoorganisationen och Meteorologiska världsorganisationen. Datan visade även att människor som bor i kalla och mörka länder löper större risk att drabbas av leversjukdomar, enligt BBC.

Mörker kan påverka depression

En av de som bidrog till kartläggningen var Peter McCann, medicinsk rådgivare på Castle Craig Hospital i Skottland, som arbetar med drog och alkoholmissbruk. Och enligt honom finns det en direkt koppling mellan alkohol och väder, skriver BBC.

– Vi har nu nya bevis på att vädret, och särskilt temperaturen och mängden solljus som vi utsätts för, har ett starkt inflytande på hur mycket alkohol vi konsumerar. Vidare är denna väderrelaterade alkoholkonsumtion direkt kopplad till risken att utveckla den farligaste typen av leversjukdom – levercirros – som kan sluta i leversvikt och död, säger Peter McCann enligt BBC

Forskning har tidigare visat ett samband mellan depression och hög alkoholkonsumtion. Det finns även ett tydligt samband mellan solbrist och depression.

I Sverige visade siffror från Socialstyrelsen förra året att antalet diagnostiserade patienter med ett första insjuknande i depression hade ökat med 20 procent under bara tio års tid, skriver SVT.     

Har du koll på vad som händer om man tränar efter man tagit en öl? Om inte, så borde du läsa om det här.  Och visste du att vissa alkoholsorter kan göra dig mer bakis än ändra? Läs om vilka det är, här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Får vi för lite sol i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Branschen: Saknas energimål på kort sikt

Det är bra med långsiktiga mål, anser branschen och oppositionen när regeringen nu lagt fram sin energiproposition. Men det saknas tydliga mål på vägen dit. Det är viktigt att det finns el hela vägen fram till 2045, säger Johan Bruce på Skogsindustrierna.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.