Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer om du tränar efter att du druckit alkohol

- 05/10/2018, 10:56 -

Kan man ta en öl och sen gå och träna? Eller ska man ställa in träningen helt och hållet? Här är några tips när det gäller alkohol och träning.

Hur gör man om man vill ta en öl eller ett glas vin men man har lovat sig själv att träna på kvällen?

Faktum är att du kan sluta använda AW:n som ursäkt för att få skippa träningen. Det går att dricka och träna. 

Men det finns ett par saker du borde tänka på. 

För det första ska vi vara på det klara med att det inte är bra att kombinera alkohol med träning. Det bästa är såklart att inte dricka alls. 

Om du har druckit för mycket och känner dig ofokuserad och vinglig ska du undvika gymmet eftersom du faktiskt kan utgöra en fara för dig själv och andra. Dessutom ökar alkoholintag risken för skador. 

Så. Om du känner dig påverkad – stanna hemma

Funkar om det är lättare träning

Men ja. Du kan träna om du tagit ett glas vin eller en öl, även om det inte är någon bra idé. Alkoholen kan göra dig trött och konditionen sämre, vilket gör att det är bättre med en lättare träning. 

Så här säger idrottsforskaren Mikael Mattson i en intervju på Systembolagets hemsida.  

– Om man tränar på gymmet kan man välja maskinerna istället för fria vikter, och det är oftast bättre att köra ett pass där man kan kontrollera allt själv än ett gruppass där man till exempel kan bli ”pushad” av andra.

Med andra ord: ställ inte in träningen om du tagit en öl – om du inte känner dig märkbart påverkad. Däremot kan det vara bra att ta det lite lugnt. 

Du vet väl att du bli olika bakis beroende på vad du dricker? Det kan du läsa om här!