Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför blir du mer bakis av de här alkoholsorterna än andra

Nyheter | 23/06/2018 08:15

Har du kanske känt att du blivit mer bakis av till exempel rödvin än vitt vin? Det ligger faktiskt något i det. Nyheter24 har pratat med experten Kai Knudsen om vilka alkoholsorter man blir mest bakis av – och hur det kommer sig.

Kanske har du någon gång känt att du blir mer bakis av rödvin än vad du blir av vitt vin? Men hur fungerar det egentligen, blir vi lika bakis oavsett vad vi dricker eller har det något att göra med vad för typ av alkohol vi får i oss? 

Nyheter24 pratade med Kai Knudsen, som är universitetslektor och överläkare på avdelningen för anestesiologi och intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han berättade att det finns lite forskning på det och det man menar är att det har att göra med kongener i de alkoholhaltiga dryckerna. 

Kongener ger färg och smak och desto mer kongener det är i drycken desto mer bakis blir du. Men självklart handlar det också om hur mycket du dricker, alltså mängden alkohol du får i dig.

– Det som gör mest är mängden alkohol man dricker men det är en viss skillnad mellan olika alkoholsorter. Är det mycket kongener blir det värre baksmälla. Man säger att klar sprit inte ger lika mycket baksmälla, färgad whiskey ger mer baksmälla tror man än vodka och ren sprit gör, förklarar Knudsen och fortsätter.

– Om man tänker från vodka, gin, vitt vin, mörk rom, rött vin till konjak, så ger de alkoholsorterna mer och mer baksmälla i nämnd ordning. 

Har du någon gång känt att du blivit mer bakis på rödvin än vitt vin så vet du varför, det är eftersom rödvin innehåller mer kongener än vitt så det leder det till värre baksmälla. 

Nyktra till först

Men om du känner dig full när du kommer hem så kan det vara smart att inte riktigt gå och lägga sig på en gång. Utan att man då stannar uppe, nyktrar till och dricker vatten först. 

– Det är inte bra att lägga sig och sova direkt om man är full när man kommer hem. Bättre att nyktra till och dricka vatten så blir man mindre bakis, förklarar Knudsen för Nyheter24. 

Du kanske också vill läsa om varför du inte borde dricka alkohol om du är i solen, det kan du läsa mer om här

Eller så kanske du vill läsa om att det faktiskt kan vara ett tecken på att du är allergisk mot alkohol om du blir väldigt bakis. Det kan du läsa mer om här.

Brukar du bli bakis?