Chockad tjej, duschmunstycke och termometer med kryss över
6 anledningar till att låta bli att duscha varmt. - Foto: Shutterstock / Pixabay

Här är 6 fakta som kommer få dig att sluta duscha varmt

Nu börjar det bli riktigt burrigt ute. Vad är bättre än en varmdusch när man varit ute i kylan och frusit länge? Inte mycket! Men tyvärr är det inte optimalt. Här är sex anledningar till att du bör försöka undvika att duscha varmt.


Riktigt hett vatten mot kroppen kan vara skadligt för både hudhälsan och hjärtat. Det är viktigt att ta hand om sig, och det kan du göra genom att skruva ner värmen på vattnet när du duschar.

Här är sex anledningar till att du inte bör duscha med hett vatten.

1. Inflammation

Som vi vet är huden känslig, mer eller mindre från person till person såklart. Men University of Pittsburg Medical Center menar att hett vatten i bad och dusch kan ge liknande symptom som solbränna, nämligen rodnad, fjällande och kliande. Usch, det vill nog ingen uppleva.

2. Klåda

Nu när vi ändå är inne på klåda.. Om du duschar varmt kan det heta vattnet få kroppen att både svullna upp men också klia. Enligt Healthline kan det bero på mastcellerna som utsöndrar histamin, vilket ger samma rekation som om du skulle få ett bett eller stick av en insekt. Fy!

3. Minskar lystern

Som vi förstått ökar rodnader och svullnader av hett vatten. Men med ljummet vatten händer det grejer. Det kan nämligen få dina blodkärl att dra ihop sig och tighta till dina porer, skriver Health Magazine. Vilket leder till? Ja, en härlig naturlig lyster. Det kanske man inte tackar nej till?

4. Löser upp oljor

Något alla kanske inte känner till är att vår hud är skyddad av bland annat olja. Vi har som ett skyddande lager på huden som är full med goda bakterier och oljor. Anledningen till det är att skyddet ska hålla huden återfuktad och lagom fet, men också minska riskerna för akne och hudutslag, enligt Womens Health.

Duschar vi hett så är det faktiskt så att det varma vattnet löser upp oljorna och sköljer bort dem. För att undvika att det händer kan du sänka värmen på duschvattnet.

5. Eksem

Vårt naturliga skydd i form av de olika oljorna är något som kroppen behöver. Risken om vi duschar bort dem är att vi kan bli torr och känslig hud. Framförallt nu när det är kyligt ute så kan riskerna för torr hud öka ännu mer och det kan i sin tur leda till eksem. 

– Extremt torr hud kan utvecklas till mer allvarliga tillstånd som hudinflammation och kan till och med öka eksem, säger Dr. Harry Dao som är professor i dermatologi enligt Baylor College of Medicine.

6. Skada hjärtat

Har du råkat ut för hjärt- och kärlsjukdomar tidigare kan en dusch leda till en tyngre belastning för hjärtat än vad det egentligen behöver, skriver Health Essentials.  

Det är nämligen så att en kropp som är överhettad försöker instinktivt kyla ner sig själv. Det gör den genom blodcirkulationen, och då behöver blodtrycket gå upp. Och som många vet går högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar inte hand i hand.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att en viss blodgrupp har större risk att drabbas av cancer, här kan du läsa mer om det.

Brukar du duscha varmt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Macy's planerar att stänga var tredje butik

Ung man på Grönland åtalas för 14 mordförsök

Flera personer skadades när en helikopter blev beskjuten – och sedan riktades skott mot människor på gatan. En ung man åtalas för att ha försökt mörda totalt 14 personer på södra Grönland, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau och tidningen Sermitsiaq.

Grottor av plast ska rädda sälungar i Östersjön

Vikaresälens ungar blir hemlösa när Östersjöns isar krymper. Nu testas att bygga grottor av plast och plywood för att få ungarna att överleva i ett allt varmare klimat.

Vimmerby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Rv40 i höjd med Nosshult.", skriver polisen på sin hemsida.

Skola mister tillståndet – kan tvingas stänga

Skolinspektionen drar in tillståndet för Båktorp AB, som driver Båktorp skola i Nyköping. Skolan tar emot elever i behov av särskilt stöd i ett mindre sammanhang. Beslutet, om det står sig, innebär att ett 60-tal högstadieelever måste få plats på andra skolor från och med nästa läsår.

Äldre man dog i villabrand – misstänks för mord på sin fru

Två personer dog och två hemtjänstanställda skadades allvarligt i en villabrand i Kungsbacka i början av februari.