Chockad tjej, duschmunstycke och termometer med kryss över
6 anledningar till att låta bli att duscha varmt. - Foto: Shutterstock / Pixabay

Här är 6 fakta som kommer få dig att sluta duscha varmt

Nu börjar det bli riktigt burrigt ute. Vad är bättre än en varmdusch när man varit ute i kylan och frusit länge? Inte mycket! Men tyvärr är det inte optimalt. Här är sex anledningar till att du bör försöka undvika att duscha varmt.


Riktigt hett vatten mot kroppen kan vara skadligt för både hudhälsan och hjärtat. Det är viktigt att ta hand om sig, och det kan du göra genom att skruva ner värmen på vattnet när du duschar.

Här är sex anledningar till att du inte bör duscha med hett vatten.

1. Inflammation

Som vi vet är huden känslig, mer eller mindre från person till person såklart. Men University of Pittsburg Medical Center menar att hett vatten i bad och dusch kan ge liknande symptom som solbränna, nämligen rodnad, fjällande och kliande. Usch, det vill nog ingen uppleva.

2. Klåda

Nu när vi ändå är inne på klåda.. Om du duschar varmt kan det heta vattnet få kroppen att både svullna upp men också klia. Enligt Healthline kan det bero på mastcellerna som utsöndrar histamin, vilket ger samma rekation som om du skulle få ett bett eller stick av en insekt. Fy!

3. Minskar lystern

Som vi förstått ökar rodnader och svullnader av hett vatten. Men med ljummet vatten händer det grejer. Det kan nämligen få dina blodkärl att dra ihop sig och tighta till dina porer, skriver Health Magazine. Vilket leder till? Ja, en härlig naturlig lyster. Det kanske man inte tackar nej till?

4. Löser upp oljor

Något alla kanske inte känner till är att vår hud är skyddad av bland annat olja. Vi har som ett skyddande lager på huden som är full med goda bakterier och oljor. Anledningen till det är att skyddet ska hålla huden återfuktad och lagom fet, men också minska riskerna för akne och hudutslag, enligt Womens Health.

Duschar vi hett så är det faktiskt så att det varma vattnet löser upp oljorna och sköljer bort dem. För att undvika att det händer kan du sänka värmen på duschvattnet.

5. Eksem

Vårt naturliga skydd i form av de olika oljorna är något som kroppen behöver. Risken om vi duschar bort dem är att vi kan bli torr och känslig hud. Framförallt nu när det är kyligt ute så kan riskerna för torr hud öka ännu mer och det kan i sin tur leda till eksem. 

– Extremt torr hud kan utvecklas till mer allvarliga tillstånd som hudinflammation och kan till och med öka eksem, säger Dr. Harry Dao som är professor i dermatologi enligt Baylor College of Medicine.

6. Skada hjärtat

Har du råkat ut för hjärt- och kärlsjukdomar tidigare kan en dusch leda till en tyngre belastning för hjärtat än vad det egentligen behöver, skriver Health Essentials.  

Det är nämligen så att en kropp som är överhettad försöker instinktivt kyla ner sig själv. Det gör den genom blodcirkulationen, och då behöver blodtrycket gå upp. Och som många vet går högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar inte hand i hand.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att en viss blodgrupp har större risk att drabbas av cancer, här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du duscha varmt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.