Torsdag 20 Jan
Stockholm

Här är de 5 mest vanliga stressfällorna inför jul

Julgran, kvinna
Här är 5 vanligaste stressfällorna inför jul. Foto: Unsplash, Shutterstock

Knäcken ska kokas, julklapparna handlas och granen ska kläs. Snart är julen här och många kan känna sig stressade inför den stundande högtiden. Här är de fem vanligaste stressfällorna inför julen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Julen står runt hörnet och även om det är en högtid som många förknippar med lugn och mys är det också lätt att bli stressad av alla förberedelser som hör till.

Men vilka är de stora fällorna egentligen? Här är fem saker som gör att julen blir en enda stor stressfaktor. 

1. Krav på perfektion

Mycket ska till innan den där mysiga julfaktorn slår in, mat ska handlas och julgodis ska bakas. Dessutom ska man även hinna träffa både släktingar och vänner, och det kan vara svårt att få ihop det hela. Samtidigt som "kravlistan" blir längre vill man också att allt ska bli perfekt – in i minsta lilla detalj. 

Kravet på perfektion kan tillslut göra att den mysiga julen i stället blir en stressig helg. Antalet sjukskrivningar för psykisk ohälsa blir att högre kring jul, skriver Hälsoliv. 

2. Alkoholen förstör julen

Alkohol är något som verkligen kan förstöra den härliga julen. Är det någon anhörig som ofta dricker för mycket kan julmiddagen och kvällen kännas som en enda stor ångest. 

– Alkohol är ett ganska stort orosmoment runt jul. Jag möter ofta anhöriga och folk som haft missbruksproblem tidigare i livet och då är det här en risksituation, säger psykologen Maria Farm till Hälsoliv. 

3. Bråk och relationstrubbel

Omkring juletid upplever många att relationen till en partner, familj och vänner kan vara lite ansträngd. Det kan uppstå bråk och dispyter som kan bero på alkohol eller brist på avlastning, skriver Hälsoliv. 

– Träffa släkten under en intensiv, lång period, kan vara väldigt ansträngande och ovant. En del konflikter kan blossa upp. Ofta är det stress, men det kan också vara att julen accentuerar konflikten, fortsätter Maria Farm. 

4. Ångesten över julklappar och hushållskassan

Julklappar, julklappar, julklappar. Vem ska få vad och hur mycket pengar får det kosta? Svenskar tenderar att spendera mycket när det kommer till julklappar. Enligt en julhandelsprognos spår HUI Research att årets julhandel kommer att slå rekord. I genomsnitt beräknas vi spendera 7800 kronor per person under december månad, rapporterar Hälsoliv. 

Många föräldrar vill ge sina barn det allra bästa, även om det kostar skjortan. Däremot är det inte alltid det bästa. Ju mer barnen får i år, desto mer vill de ha nästa år, vilket gör att ångesten bara kommer att bli jobbigare. 

5. Att vara eller känna sig ensam 

Under julen finns det många som känner sig ensamma. Det kan bland annat vara konflikter inom familjen, eller någon anhörig som har gått bort. Känslan av ensamhet kan också göra sig påmind när bilder och videos syns i diverse sociala medier-flöden. 

– Det kan kännas ensamt, särskilt om man blir påmind om hur det ”ska” vara under juletider. Det vill säga mamma, pappa, barn, mor- och farföräldrar och så vidare. Den bilden stämmer ju så klart inte med verkligheten, men det känns så, säger Maria Farm till Hälsoliv.

Känner du dig stressad inför jul?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela