en samling människor med händerna i luften, en hammare
Statement-festivalen fälls för diskriminering - Foto: Pixabay, Frida Winter/TT

Mansfria festivalen fälls för diskriminering

Statement-festivalen har fällts för diskriminering av Diskrimineringsombudsmannen. Anledningen var att de hade skrivit på sin hemsida att ”cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen".


Statement-festivalen i Göteborg startades som ett initiativ av komikern Emma Knyckare efter ett antal rapporter om sexuella övergrepp på festivaler under 2017. 

Efter festivalens slut kom det inga rapporter om övergrepp eller övriga brott, enligt polisen.

Arrangören hade gått ut på sin hemsida med informationen om att man inte släpper in andra besökare än kvinnor, transpersoner och icke-binära. De hindrade dock inte män från att köpa biljett eller komma in på festivalen.

Ses som diskriminering

Enligt praxis från EU-domstolen ska evenemang som tydligt avskräcker personer som omfattas av en diskrimineringsgrund (till exempel på grund av hudfärg, sexualitet eller könsidentitet) räknas som diskriminering. 

"Beslutet att inleda tillsyn mot Statement ska inte ses som ett ifrågasättande av det allvarliga problem som sexuella övergrepp, bland annat på festivaler, utgör. Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser självklart att alla besökare på festivaler måste kunna känna sig trygga", skriver DO i sitt beslut.

Emma Knyckare ligger bakom Statement-festivalen. Bildkälla: Adam Ihse/TT

"Vi vill förändra världen"

Grundaren och arrangören för festivalen, Emma Knyckare, skriver i ett meddelande till SVT att hon har tagit emot beskedet från DO.

”Det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen”, skriver Emma Knyckare till Kulturnyheterna.

Under festivalen uppträdde artister som Beatrice EliCleoRebecca & Fiona och Loreen, och ägde rum mellan den 30 augusti och 1 september.

Cispersoner är en person vars biologiska kön stämmer överens med deras juridiska, sociala och upplevda kön

/
Var det rätt att fälla Statement-festivalen för diskriminering?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rekordhögt fusk med bostadsbidrag

Fulspel och rackartyg: Swedbank mot 30 miljarder i böter

Swedbank åkte fast i Sveriges största penningtvätthärva. Efter fem år ska ärendet upp i amerikanska domstolar, och det kan kosta banken många miljarder. – Swedbank har lyckats bryta mot den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen, säger advokaten Peter Utterström.

Lurade på både pengar och startplats – Bedrägerier ökar kring Vasaloppet

Vasaloppet varnar för nätbedrägerier i samband med anmälan till loppet. – Man ska tänka till en extra gång innan man skickar några pengar, säger arrangemangschef Magnus Locken.

Sena listan: Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

SJ har mött mycket kritik för tågtrafikens förseningar, som har grundats i allt från spårfel, trafikfel och väder. Här kommer listan på de mest försenade avgångarna i Sverige under 2023.

Apoteksjätten Apotea stäms – krävs på 300 000

Fackförbundet Unionen stämmer Apotea i Arbetsdomstolen och kräver dem samtidigt på 300 000 kronor i skadestånd.

Valp självdog under svåra smärtor – åt rått kött

Nu åtalas en man för djurplågeri, rapporterar Sydsvenskan.