Söndag 4 Dec
Stockholm

Mansfria festivalen fälls för diskriminering

en samling människor med händerna i luften, en hammare
Statement-festivalen fälls för diskriminering. Foto: Pixabay, Frida Winter/TT

Statement-festivalen har fällts för diskriminering av Diskrimineringsombudsmannen. Anledningen var att de hade skrivit på sin hemsida att ”cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Statement-festivalen i Göteborg startades som ett initiativ av komikern Emma Knyckare efter ett antal rapporter om sexuella övergrepp på festivaler under 2017. 

Efter festivalens slut kom det inga rapporter om övergrepp eller övriga brott, enligt polisen.

Arrangören hade gått ut på sin hemsida med informationen om att man inte släpper in andra besökare än kvinnor, transpersoner och icke-binära. De hindrade dock inte män från att köpa biljett eller komma in på festivalen.

Ses som diskriminering

Enligt praxis från EU-domstolen ska evenemang som tydligt avskräcker personer som omfattas av en diskrimineringsgrund (till exempel på grund av hudfärg, sexualitet eller könsidentitet) räknas som diskriminering. 

"Beslutet att inleda tillsyn mot Statement ska inte ses som ett ifrågasättande av det allvarliga problem som sexuella övergrepp, bland annat på festivaler, utgör. Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser självklart att alla besökare på festivaler måste kunna känna sig trygga", skriver DO i sitt beslut.

Emma Knyckare ligger bakom Statement-festivalen. Bildkälla: Adam Ihse/TT

"Vi vill förändra världen"

Grundaren och arrangören för festivalen, Emma Knyckare, skriver i ett meddelande till SVT att hon har tagit emot beskedet från DO.

”Det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen”, skriver Emma Knyckare till Kulturnyheterna.

Under festivalen uppträdde artister som Beatrice EliCleoRebecca & Fiona och Loreen, och ägde rum mellan den 30 augusti och 1 september.

Cispersoner är en person vars biologiska kön stämmer överens med deras juridiska, sociala och upplevda kön

Var det rätt att fälla Statement-festivalen för diskriminering?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.