Stockholm

Tusentals varnar för klimatförändringarna med "10-year challenge"

Amazonas
Tusentals människor använder "10-years challenge" för att uppmärksamma om klimatförändringarna. Foto: Instagram/Greenpeace

"10-year challenge", utmaningen där folk uppmanas att lägga ut en bild på sig själv från 2009 och en från i dag. I stället använder tusentals människor utmaningen för att fortsätta uppmärksamma de förödande klimatförändringarna.


Läs mer

Tidigare i veckan fylldes våra flöden på sociala medier av bilder i en så kallad "10-year challenge". Tanken med utmaningen är att publicera ett collage där ett foto är från 2009 och ett från nutid, alltså 2019. Vi har kunnat se att såväl privatpersoner som kändisar har deltagit i utmaningen. 

Men sen så finns det också de som valt att göra något helt annat av uppgiften. I stället för att publicera bilder på sig själva, har de lagt upp bilder på hur vår planet förändrats under de senaste tio åren. 

Och förändringen är verkligen inte ljus. 

Värmerekord 

Det var inte bara i Sverige som vi hade extremt varmt i somras, utan i flera delar runt om i världen. Även vattentemperaturerna steg kraftigt. 2018 var året då havet slog värmerekord – och inte bara det. Forskare har också sett att vattnet värmts upp 40 procent snabbare än vad de tidigare trott, skriver Business Insider.

Förutom värmerekord så har forskare observerat att isen på Antarktisk smälter nästan sex gånger så snabbt än vad den gjorde på 80-talet – och det är bara drygt 30 år sedan!

Det här är den "10-year challenge" vi bör fokusera på

Detta är bara några av flera saker som skett med planeten de senaste åren. När "10 year challenge" kom, gjorde tusentals människor en tillbakablick på dåtidens och nutidens klimat. De har en mer seriös bakton i sin utmaning: Det här är den "10-year challenge" vi bör fokusera på. 

Den globala miljöorganisationen Greenpeace publicerade en "10-year challenge" på Amazonas regnskog – eller ja, det som brukade vara en regnskog. 

"Det som tog naturen hundratusentals år att skapa, har människor förstört inom loppet av mindre än tio år. Det här är den mest sorgsna #10yearChallenge du kommer att se i dag", skriver de på Instagram

Bilden föreställer Amazonas då och nu. Bildkälla: Instagram/Greenpeace

I ett urval kan vi också se hur havet förändrats på vissa platser. Och visst är det sorgligt! 

Havet för tio år sedan och i dag. Bildkälla: Instagram/theplanetlovelife

Greenpeace har även valt att göra en "100-years challenge" för att förtydliga hur snabbt klimatförändringarna faktiskt påverkar vår planet. Bilden visar Antarktisk för hundra år sedan, jämfört med i dag – och ja, all is är i stort sätt borta. 

All is är i stort sätt borta. Bildkälla: Instagram/Greenpeace

Nyheter24 har tidigare skrivit om ekologisk mat som du ska undvika för att värna om klimatet. Det kan du läsa mer om här!

Har du gjort en "10-year challenge?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.