Selleri. Juice. Sellerijuice.
Har du hoppat på sellerihysterin? Då borde du läsa detta. - Foto: Shutterstock, Unsplash, Foto: Evan Agostini, TT.

Sellerijuice: Den nya virala hälsotrenden gör succé – men funkar den?

Nu skapar en ny "superhälsotrend" uppståndelse på nätet – och alla från Pharrel till Gwyneth Paltrow har hoppat på sellerijuice-tåget. Grönsaksdrycken påstås rena allt från njurarna till acne. Men stämmer det verkligen?


Aktivt kol, detox-te, ketodieten och vattenfasta. Vad har alla dessa saker gemensamt. Jo, nätet. På vilket sätt undrar du kanske? 

Tja, de är alla olika typer av produkter och/eller dieter som utlovar fantastiska hälsofördelar. Och som blivit explosivt populära tack vare influencers och hälsobloggare. 

Saknar ofta vetenskapliga belägg

De flesta av dessa saker, som alla andra trender som populariseras tack vare sociala medier, är saker som funnits länge. Men med hjälp av lite marknadsföring och en push från rätt Instagram-konto, kan användningsområdet för aktivt kol snabbt gå från alkoholdestilering till en renande ansiktsmask. 

Aktivt kol. Foto: Unsplash

Och visst, det finns faktiskt vissa hälsofördelar med aktivt kol. Men som med många andra hälsotrender finns det många påstådda fördelar som helt saknar vetenskaplig grund.

I bästa fall kan det leda till en tunnare plånbok. Men i andra fall kan du bli uttorkad av laxerande örter för att Cardi B sade att Flat Tumy Tea renar kroppen

Sellerijuice – nya trenden som tar över nätet

Och nu är en ny superhälsottrend alltså i farten. Och denna gången är det sellerijuice. 

Denna klargröna, grönsaksdryck påstås göra allt från att bota psoriasis och acne till att rena blodet. Och kändisar som Kim Kardashian West, Gwyneth Paltrow och Pharell Williams har gladeligen hoppat på selleritåget. Något som snabbt spridit sig hos influencers och hälsobloggare som en löpeld. 

Men hur mycket näringsvärde finns det egentligen i sellerijuice? Och kan ett glas juice om dagen på tom mage verkligen detoxa kroppen?

Det korta svaret är: troligtvis inte.

Du kan skippa sellerihysterin. Foto: Unsplash

Detoxing som fenomen är något som forskare gånggång avfärdat. Du kan liksom inte rena kroppen genom att svälja massa kol, dricka sju liter vatten, eller dricka selleri. För saken är den att du redan har det ultimata detoxingverktyget inbyggt i kroppen – din lever.

Och när det kommer till näringsvärde och bättre hy så klarar du dig med största sannolikhet bättre på en balanserad kost och kranvatten. Det beror på att selleri till 95 procent består av vatten, enligt Tonic. 

Förutom fibrer innehåller selleri fibrer, vitamin C och K, samt kalcium, enligt Tonic. Men som sagt, så är det näringsämnen som du troligtvis får i dig ändå, om du äter en balanserad kost. 

Så, nu när det vet detta, så borde du också läsa Kokosolja är ingen mirakelkur – här är myterna du gått på.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!