10 saker som gör att promenader är bra för hälsan

- 16/02/2019, 19:46 -

Att promenera är inte bara uppfriskande, det har även ett flertal hälsoeffekter. Men vad gör promenaderna egentligen med din kropp? Här är 10 saker som visar att promenader är fantastiskt för kroppen!

Vi alla vet att motion och träning är bra för kroppen. Vilken typ av träning som är bra för just dig vet du bäst själv. Kanske föredrar du att lyfta vikter framför spegeln på gymmet, eller så kanske du gillar att gå på spinning? Ja, det finns verkligen hur många olika sätt som helst att träna på, både inomhus och utomhus.

Snart är våren här och då kanske du vill ta vara på ljuset och de lite mildare graderna genom att motionera utomhus. Och faktiskt så har en sådan enkel motionstyp som promenad flera hälsofördelar.

Här är 10 saker som beskriver varför promenader är bra för din hälsa!

Gör oss piggare

Att vara ute och promenera gör oss piggare! Inte bara av ljuset som vi får, utan också för att hjärtat pumpar in syre i hjärnan och kroppen samtidigt som blodtrycket sjunker och produktionen av signalproteinet BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) stiger. Detta är en av anledningarna varför vi blir piggare av en promenad.

Skyddar mot depression 

Många kan känna sig ganska så deppiga under det mörka vinterhalvåret. Men genom att gå en promenad kan du lätt förhindra depression. Forskning visar att motionsformer där pulsen går upp förebygger depression. 

Varför?

Jo, när vi använder kroppens muskler tillverkas ett enzym som skyddar vår hjärna från skadliga ämnen. Sådana ämnen som bildas vid stress. 

Förbättrar sömnen

Vi alla vill ju sova bra, för vad är inte bättre än en god natts sömn? Vill du sova bra är promenader något som du bör syssla med. Promenader gör nämligen att det går fortare för dig att somna samt att du får en mycket mer effektiv och sammanhängande sömn.

Ökar självkänslan 

När vi promenerar ökar vår självkänsla eftersom att vår kroppsmedvetenhet automatiskt ökar. När vi får bättre självförtroende blir vi mer utåtriktade och känner oss mer nöjda med oss själva. Dessutom sträcker vi på oss mer, vilket hjärnan uppfattar som att vi mår bra. 

Lindrar smärta

Har du mensvärk? Eller kanske annan värk i kroppen? Ut och promenera! När vi rör på oss producerar kroppen endorfiner som faktiskt kan beskrivas som kroppens egenproducerade morfin. 

Förbättrar minnet och inlärningsförmågan

Att promenera är lika bra för hjärnan som att lösa till exempel korsord eller sudoku. Motion stimulerar nämligen nybildningen av hjärnceller och vi får lättare att lära oss nya saker samt minnet förbättras. 

Väcker liv i tankarna 

Brukar du säga att du ska gå ut och promenera för att rensa tankarna? Då gör du helt rätt! En promenad gör nämligen att hjärnan har svårt att stanna kvar i bland annat ältande tankesnurror. 

Höjer arbetsglädjen

Vi spenderar stor del av dagen på vårt arbete så att känna lust till arbetet är mycket viktigt. Att promenera, kanske på lunchen, höjer entusiasmen till ditt arbete, samtidigt som stressen minskar. Dessutom blir vi också mer effektiva.

Bryter ångest och panikattacker 

Visste du att promenader allt oftare skrivs ut på recept? Jo, för personer som upplever ångest är just promenader ett bra sätt för att minska den. 

När man har ångest skapas kemiska kopplingar i hjärnan, vilket gör att man riskerar att drabbas av ångest och panikattacker varje gång hjärnan påminns om något som tidigare haft med attackerna att göra. Promenaderna gör att dessa kopplingar blockeras samt att det bildas nya. När vi promenerar tar vi djupa andetag och slappnar av i musklerna. 

Ger bra samtal 

Ibland kan det vara skönt att promenera själv, men visst kan det också vara underbart att gå en promenad med till exempel en vän? 

Att promenera med någon gör att vi kommer närmare varandra utan att det känns obekvämt. Dessutom känner vi närhet och gemenskap. Vi blir också bättre på att lyssna och kan prata friare – om allt mellan himmel och jord. 

Källa: Må bra

Gillar du att promenera?