Onsdag 19 Maj
Stockholm

Här är framtidsjobben när robotarna tar över

Robot
Robot. Foto: Unsplash

Artificiell intelligens, klimathot och globalisering kommer givetvis att få stor inverkan på den framtida arbetsmarknaden. Vad ska man då utbilda sig till för att få ett jobb i vår snabbt föränderliga värld?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För de som varit kloka nog att utbilda sig till molnväktare, DNA-coacher eller vertikalodlare ser framtiden ljus ut, enligt en framtidsspaning som gjorts på beställning av Trygghetsrådet TRR. 

Det pågår en snabb utveckling inom artificiell intelligens och automatisering, vilket kommer göra robotar kapabla till att utföra många jobb både billigare och bättre än människan. 

– Många ser det som ett hot att robotarna och AI tar över och att många jobb kommer automatiseras, men vår bild är att det krävs mänskliga förmågor för att robotarna ska fungera som de ska när de inte används i klassisk industriell produktion. Nästa robot du möter kanske svarar i en kundtjänst eller guidar dig i en butik. Robotar och AI kommer initialt mer assistera människan än att ta över jobben tror vi, säger TRR:s kommunikationschef Claes Åberg till Dagens Nyheter. 

I framtiden kommer robotar vara kapabla till att utföra många jobb bättre och billigare än människan. Bildkälla: Unsplash 

Här är framtidsjobben enligt TRR:s framtidsspaning: 

Oldfluencer: Istället för influencern ser vi i framtiden oldfluencern. Det är en influerare i äldre format som belyser ämnen och produkter som intresserar en mognare publik. 

Robotpersonlighetsdesigner: När robotarna tågar in på arbetsplatserna är det viktigt att de passar in socialt och representerar företagets värdegrund. Robotpersonlighetsdesignerns uppgift är därmed att programmera roboten för att undvika bråk med kunder eller kollegor. 

Klimatrevisor: Med tanke på klimathotet kommer det att ställas högre krav på att företag redovisar sin miljöpåverkan. En klimatrevisor kommer att hantera miljöpåverkan på samma sätt som en traditionell revisor hanterar pengar. 

DNA-coach: Ska tolka resultaten av de DNA-prov som kommer ligga till grund för framtidens individuellt anpassade sjukvård. 

Molnvakt: Är en it-säkerhetsspecialist som ska säkerställa att data och information hanteras korrekt i till exempel molntjänster eller på sociala nätverk.

Vertikalodlare: Odling i framtiden kommer vara klimatsmart, lokal och lodrät. Att odla utan jord (hydroponiska odlingar) möjliggör odling på höjden i exempelvis storstadsområden. 

Jobbar du inom finans och försäkringar? Då kan en robot ta över din roll i framtiden – läs mer om det här! 

Skulle du vilja utbilda dig till något av framtidsyrkena?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela