Fredag 30 Jul
Stockholm

Netflix tar bort scener ur Bird box efter hårda kritiken

Bird box
Bird box. Foto: TT/Unsplash

Den postapokalyptiska thrillern Bird box har kritiserats för att den innehåller scener av verkliga nyhetsbilder. Nu tar Netflix bort nyhetsbilderna efter kritik från det kanadensiska parlamentet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Thrillern Bird box, med Sandra Bullock i huvudrollen, tog världen med storm. Filmen hade premiär strax innan jul och redan under de första sju dagarna efter filmens premiär hade 45 miljoner användare redan sett filmen, vilket är rekord för en filmpremiär på Netflix!

Men filmen har stött på en del kritik. Filmskaparna har nämligen använt sig av verkliga nyhetsbilder för att förmedla känslan av katastrof. 

Nyhetsbilderna är från en tågolycka som inträffade i Quebec, Kanada, 2013, där 47 människor dog i ett eldhav.

I Bird box har bilderna använts för att illustrera hur utomjordingar tar över jorden och får människor att begå självmord. 

I filmen Bird box bär karaktärerna ögonbindel för att inte smittas av de monster som jagar dem. Bildkälla: Merrick Morton

I januari röstade det kanadensiska parlamentet enhälligt för att fördöma Netflix och krävde att de skulle ta bort bilderna samt ersätta medborgarna i Lac-Mégantic, Quebec. 

Netflix bad om ursäkt i ett brev till den kanadensiska ministern för kultur och kommunikation, men sade då att de inte hade några planer på att ta bort bilderna. 

Nu har streamingjätten alltså tänkt om. Två månader senare har de gått med på att ersätta bilderna. I ett uttalande skrev Netflix följande till TheWrap: 

”Netflix och filmmakarna bakom Bird box har bestämt sig för att ersätta klippet. Vi är ledsna för den smärta vi utsatt medborgarna i Lac-Mégantic för”. 

Tågolyckan i Lac-Mégantic

Det var 2013 som den fruktansvärda olyckan inträffade i staden Lac-Mégantic, i Quebec, Kanada. Ett godståg med olja spårade ur, vilket resulterade i att halva stadens centrum förstördes. 47 personer omkom i olyckan, och det är en av de dödligaste tågolyckorna i Kanadas historia.

Bildkälla: Paul Chiasson/AP/TT

Bird box i blåsväder tidigare 

Det här är inte första gången det stormat kring succéfilmen. Ett par veckor efter premiären spreds trenden att göra en ”Bird box Challenge” – där man utför olika utmaningar iförd ögonbindel. 

I filmen bär karaktärerna nämligen just ögonbindel för att inte smittas av de monster som jagar dem. Skräckfilmsleken blev viral och privatpersoner började att lägga upp videoklipp på sociala medier när de springer runt i diverse lägenheter, skogar och andra offentliga platser iförda ögonbindel. I många fall lyckas de inte hålla balansen och ramlar omkull. 

Streamingjätten Netflix gick sedan ut med en varning: 

"Kan inte förstå att jag måste säga det här, men: SNÄLLA, SKADA INTE DIG SJÄLV MED BIRD BOX CHALLENGE. Vi vet inte hur detta startade, och vi uppskattar kärleken, men Boy och Girl (de namnlösa barnen i serien) har bara en önskan för 2019 och det är att ingen hamnar på sjukhus på grund av ett meme", skrev Netflix på Twitter. 

Vill du läsa mer om "Bird box Challenge" kan du göra det här!

Har du sett Bird box?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela