Bebis
En bebis kan aldrig skämmas bort av för mycket kärlek. - Foto: Unsplash

Skämmer du bort ditt barn med närhet? Omöjligt enligt experterna

Du kanske har hört någon säga ”Ta inte upp bebisen så fort den skriker, då blir hon bortskämd!”. Men den myten är det dags att slå hål på. I alla fall enligt ett gäng barnexperter som menar att bebisar inte kan bli bortskämda.


”Hon mår bra av att få lufta lungorna en stund” eller ”Vad du bär på honom hela tiden, kan han inte få ligga själv en stund? Du skämmer bort honom!”

Frågan huruvida man kan skämma bort en bebis eller inte är omdiskuterad. Men nu går ett par barnexperter ut och hävdar bestämt att en liten bebis inte går att skämma bort – det är precis tvärtom. 

När vi bär på bebisen, låter den somna i famnen, låter den amma eller få matas med flaska när den vill, då skämmer vi inte bort barnet. I själva verkar ger vi barnet den trygghet den behöver för att må bra och utvecklas. 

Trygga barn vill utforska

– Som jag ser det handlar det om att vara lyhörd för bebisens behov. Om bebisen signalerar oro och vi tar upp den eller gör något annat som får den att bli lugn – då var det ju just det som bebisen behövde, säger Eva Lyberg, barn- och föräldrapsykolog, till Vi Föräldrar.

Det finns myter om att barn som får för mycket närhet inte blir självständiga. Men Eva Lyberg menar att så inte är fallet. Ett barn med trygg anknytning vill utforska världen. Det är istället barn som inte fått tillräckligt med närhet som kan ha tendens att bli klängiga och ha svårt att våga utforska omvärlden. 

Är du rädd at du skämmer bort din bebis med för mycket närhet? Oroa dig inte, enligt experterna är det omöjligt. Bildkälla: Unsplash

Kulturellt 

Eva Lyberg menar även att de här förställningarna är kulturellt betingade. Att vi har inpräntat i oss att vi ska vara självständiga och klara av avstånd. Men forskning visar att små barn som får tröst när de är ledsna blir tryggare individer. 

Idéen om att en bebis kan härdas

– Man tänker kanske till och med att det kan vara bra att låta bebisen gråta en stund, att den härdas då. Eller att en bebis klarar att gråta sig till sömns, att det kanske till och med är bra, att det lär bebisen att somna själv, säger Catarina Furmark, psykolog och doktorand till Vi Föräldrar.

Furmark menar att barnets hjärna utvecklas om man som föräldrar svarar på barnets behov. Om barn lämnas att ta hand om svåra känslor själva lär de sig bara att ”i den här världen är det bäst att stänga av jobbiga känslor”. 

Slutsatsen är alltså att om du vill att ditt barn ska växa upp och bli en trygg individ – tänk inte ens i termerna att du skämmer bort din bebis, ge den all närhet den vill ha!

Relaterat
Är du rädd för att skämma bort ditt barn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Röda siffror på Wall Street

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

1 timme sedan
SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

1 timme sedan
SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.