Torsdag 13 Maj
Stockholm

​Sommartid – så klarar du övergången efter att ha ställt fram klockan

Sommar, klocka, röd pil
Så förbereder du sig. Foto: TT NTB scanpix/Nesvold, Jon OlavAnders Wiklund/TT

Att det snart är dags att ställan om klockan till sommartid är det nog få som missat. Men hur klarar vi övergången på bästa sätt? Vi förlorar trots allt en hel timme. Du kan vara lugn, det finns knep för att slippa negativa effekten av att gå en timme bakåt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Snart är det dags att slopa sommartid och vintertid helt och hållet, vilket många är glada för. Det är ju just på våren när det är dags för att ställa om till sommartid som vårt avlånga land är mer olycksdrabbat än vanligt. Enligt statistiken är ökningen liten, men den finns. Hur visar det sig?

Vid varje övergång från vinter- till sommartid så ökar antalet, exempelvis hjärtinfarkter och andra sjukdomstillstånd, skriver SVT. Orsaken? Vi alla är generellt tröttare och lite mosigare flera dygn efter övergången. Inte så konstigt eftersom vi faktiskt går miste om en hel timme. Vi är ju inga robotar, klart det tar tid för vår biologiska klocka att anpassa sig.

Förberedelse

Ja, att vi får tillräckligt med sömn är lika viktigt som mat och vatten, utan sömn och vila klarar vi oss helt enkelt inte. 

En grej som kan underlätta inför att ställa om klockan är att gå upp en timme tidigare några dagar innan, som en förberedelse.

– Gå upp lite tidigare ett par dygn före – ta en morgonpromenad i ljuset till exempel – och lägg dig tidigare på kvällen, då pressar vi tillbaka vår sömnklocka och kompenserar för timmen som försvinner, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, till SVT.

Flera gånger per natt sjunker vi ned i djupsömn. Vid de tillfällena avstannar hjärnaktiviteten nästan helt och hållet. För just vårt välbefinnande tros de här tillfällena vara extra viktiga.

Viktig sömntid

Så när klockan ställs om natten mellan lördag och söndag går vi miste om riktigt viktig sömntid. Sömnförlusten känns och den påverkar oss, ju yngre desto mer påverkan.

– För äldre är konsekvenserna mindre och det hänger samman med att ju äldre vi blir desto mindre sömn behöver vi, avslutar Torbjörn Åkerstedt till SVT.

Ingen möjlighet att förbereda dig genom att gå upp tidigare några dagar innan? Kanske har du möjlighet att ta sovmorgon när klockan väl ställt om? Gör det!

Nyheter24 har tidigare skrivit om när det röstades igenom i EU-parlamentet att det från 2021 är fritt fram att slopa sommar- och vintertiden. Det kan du läsa mer om här.

Jobbigt att ställa om klockan?
Kommentera
Kopiera länk
Dela