Lördag 15 Maj
Stockholm

Greta Thunberg hyllas efter Instagram-inlägget om autism

Greta Thunbergs fina inlägg under världsautismdagen
Greta hyllas efter hennes fina inlägg. Foto: Instagram / @gretathunberg

Under världsautismdagen berättar Greta Thunberg om sin funktionsnedsättning och uppmanar folket att omfamna våra olikheter. Nu hyllas hon av tusentals på nätet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 2 april uppmärksammas World Autism Awareness Day, eller världsautismdagen som vi kallar den här i Sverige. Hundra tusentals människor hjälper då till med att sprida medvetenhet om diagnosen och funktionsnedsättningen autism.

En av de som har hjälp till med just det är ingen mindre än Greta Thunberg, som själv är diagnostiserad med Aspergers syndrom, som återfinns på autismspektrat. 

I ett fint inlägg på Instagram delar Thunberg med sig lite av sin upplevelse av autism, hennes tankar om det och hon passar även på att ge ut några visa ord till allmänheten.

Greta hyllas efter sitt inlägg. Bildkälla: Instagram / @gretathunberg

Så här skriver hon i sitt inlägg:

"Idag är det #AutismAwarnessDay, jag är glad att vara på spektrat.

Och nej, autism (precis som ADHD, ADD, Tourettes, OCD, ODD etc) är inte en 'gåva'. För de flesta så är det en ändlös kamp mot skolor, arbetsplatser och mobbare. Men under rätt förhållanden och med rätt justeringar så KAN det vara en superkraft. 

Jag har haft min beskärda del av depressioner, utanförskap, ångest och ohälsa. Men utan min diagnos hade jag aldrig börjat strejka från skolan. Därför då hade jag varit exakt som alla andra.

Våra samhällen måste förändras, vi behöver människor som kan tänka utanför boxen och vi måste börja ta hand om varandra, samt omfamna våra olikheter #aspiepower #autism".

Hyllas av tusentals människor

I skrivande stund har inlägget över 130 000 gilla-markeringar och över 2 000 kommentarer på Instagram. I kommentarerna flödar hyllningar, uppmuntrande ord och vänliga budskap.

"Jag är tacksam för att du talar för alla oss. Du är så oerhört stark och fantastisk. Ibland behöver vi bara lite mer tid och jag kommer inte att sluta kämpa heller. Tack Greta", skriver en användare.

En annan skriver:

"Jag är glad att jag blir representerad av en sån anmärkningsvärd och omtänksam människa som du. Tack för allt du har gjort för den autistiska communityn tack vare din aktivism och ditt budskap. Jag, som också har Asperger är för evigt tacksam för din existens och för vad du har åstadkommit när det gäller medvetenhet om autism. Du rockar!"

Det här är autism:

Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. 

Funktionsnedsättningen kan variera väldigt mycket från person till person. Det är även vanligt att personer diagnostiserade med autism samtidigt har en intellektuell funktionsnedsättning.

Autism kan också förekomma med psykiska eller fysiska sjukdomar.

Symtom

Begränsningar i socialt samspel och kommunikation. Upprepande beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter.

Källa: Vårdguiden 1177.se

MER: Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Följer du Greta på Instagram?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela