Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Två spåkvinnor brutalt avrättade i Nordkorea

- 12/04/2019, 16:36

Tiotusentals personer tvingades titta på när två spåkvinnor blev brutalt avrättade offentligt i Nordkorea. En källa berättar att den publika avrättningen ägde rum för att ”upprätthålla social ordning”.

De två spåkvinnorna som blev skjutna framför tiotusentals personer i Nordkorea hade bildat ett kollektiv som kallades Seven Star-gruppen. Kvinnorna ska ha hävdat att två barn, i åldrarna tre och fem, kunde kanalisera ett orakel och berätta om framtiden. 

Den offentliga avrättningen ägde rum i staden Chongjin, i norra Nordkorea. 

En källa har berättat för Radio Free Asia att avrättningen ägde rum för att ”upprätthålla social ordning”, eftersom tron på spådom har blivit för utbredd i landet, detta skriver Mirror.

– Även högt anställda tjänstemän och familjer med koppling till myndigheter besöker ofta spåkvinnor innan de anordnar bröllop eller gör affärer, berättar källan. 

Kim Jong-un
Kim Jong-un är Nordkoreas högste ledare sedan 2011. Bildkälla: TT

Upprätthålla kontroll

Enligt en FN-rapport från 2014, som gällde de mänskliga rättigheterna i landet, visade att offentliga avrättningar rutinmässigt användes som en metod för att upprätthålla kontrollen över befolkningen. 

I rapporten står det att syftet med att regelbundet genomföra offentliga avrättningar är för att skapa en rädsla hos den allmänna befolkningen. 

Det står även att offentliga avrättningar var vanligast på 1990-talet, men att de fortsatte fram till 2014 då rapporten gjordes – och att man 2013 såg en ökning av antalet politisk motiverade offentliga avrättningar.