Offentlig avrättning i Nordkorea
Två spåkvinnor blev brutalt avrättade offentligt i Nordkorea. - Foto: TT

Två spåkvinnor brutalt avrättade i Nordkorea

Tiotusentals personer tvingades titta på när två spåkvinnor blev brutalt avrättade offentligt i Nordkorea. En källa berättar att den publika avrättningen ägde rum för att ”upprätthålla social ordning”.


De två spåkvinnorna som blev skjutna framför tiotusentals personer i Nordkorea hade bildat ett kollektiv som kallades Seven Star-gruppen. Kvinnorna ska ha hävdat att två barn, i åldrarna tre och fem, kunde kanalisera ett orakel och berätta om framtiden. 

Den offentliga avrättningen ägde rum i staden Chongjin, i norra Nordkorea. 

En källa har berättat för Radio Free Asia att avrättningen ägde rum för att ”upprätthålla social ordning”, eftersom tron på spådom har blivit för utbredd i landet, detta skriver Mirror.

– Även högt anställda tjänstemän och familjer med koppling till myndigheter besöker ofta spåkvinnor innan de anordnar bröllop eller gör affärer, berättar källan. 

Kim Jong-un är Nordkoreas högste ledare sedan 2011. Bildkälla: TT

Upprätthålla kontroll

Enligt en FN-rapport från 2014, som gällde de mänskliga rättigheterna i landet, visade att offentliga avrättningar rutinmässigt användes som en metod för att upprätthålla kontrollen över befolkningen. 

I rapporten står det att syftet med att regelbundet genomföra offentliga avrättningar är för att skapa en rädsla hos den allmänna befolkningen. 

Det står även att offentliga avrättningar var vanligast på 1990-talet, men att de fortsatte fram till 2014 då rapporten gjordes – och att man 2013 såg en ökning av antalet politisk motiverade offentliga avrättningar. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.