Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre människor döda – här är världens farligaste flygplats

- 15/04/2019, 17:42

Lukla Airport anses vara världens farligaste flygplats. Och efter att tre människor miste livet i en flygkrasch så lever den verkligen upp till det hemska ryktet.

Ett flygplan råkade slira av banan och krascha in i en stående helikopter på Lukla flygplats i Nepal under lördagen. Banan som är kort och omges av bergsväggar, gör det väldigt svårt för start och landning. 

Både piloten och två poliser som stod nära helikoptern omkom i olyckan. Tre andra personer skadades,  detta skriver BBC.

Flygtransporterna ägs av företag som anordnar resor till klättrare, turister och lokalbefolkningen i Everest-regionen. Men även till bergsklättrare som ska bestiga världens högsta berg, nämligen Mount Everest.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar. Enligt tjänstemän ska vädret ha varit bra och flygplatsen återupptog sina flygningar senare under dagen.

– Jag hörde en explosion från avstånd och sprang mot flygplatsen för att se vad som hade hänt. Det var rök överallt, säger ögonvittnet Bikram Raj Bhandari till BBC.

Ligger på 2 845 meter över havet

Lukla flygplats ligger på den hissnande höjden 2 845 meter och anses vara världens farligaste flygplats. 

Landningsbanan är endast 480 meter lång, vilket kan jämföras med en normal flygplats som har en bana på minst 1 800 meter. Dessutom ligger ett stup på cirka 800 meter i ena änden och omges av bergsväg på den andra.

På grund av den höga höjden så kan vädret ofta ställa till det för piloter. Bland annat så kan styrningen påverkas av kraftiga vindar och sikten försämras av moln.

Endast piloter med mycket erfarenhet i bagaget får landa på Lukla flygplats. De måste ha gjort minst 100 landningar, startat på korta banor och arbetat under liknande förhållanden i minst ett år i Nepal.

Eftersom fler och fler turister besöker bergskedjan har antalet flyg till Himalaya ökat kraftigt.

Europeiska unionen har förbjudit nepalesiska flygbolag att flyga i sitt luftrum.

Lukla flygplats anses vara världens farligaste flygplats. Bildkälla: yogeshkunwar94 /Instagram

18 personer dog 2008

Det har tidigare inträffat hela elva olyckor på Lukla flygplats. I oktober 2008 kraschade ett plan vid landningsbanan och började brinna. 18 personer, inkluderat passagerare och kabinpersonalen, omkom och endast piloten överlevde.