Onsdag 20 Okt
Stockholm

Chiles krav: Ta hem Michael Skråmos barn till Sverige

Michael Skråmo
Chiles krav till Sverige: Ta hem Michael Skråmos barn. Foto: Youtube, Google Maps

IS-terroristen Michael Skråmos barn är fortfarande kvar i Syrien – trots att båda deras föräldrar har dött. Nu kräver det chilenska parlamentet att Sverige tar hem barnen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har nu gått en månad sedan IS-terroristen Michael Skråmo bekräftades död. Efter sig lämnade han sju barn, som alla är kvar i Syrien efter att terrorsektorn IS fallit. 

Sedan uppgifterna kom om att Skråmo dödats så har det varit en kamp att få hem hans alla barn till Sverige. Nu kräver Chile att Sverige tar hem Skråmos barn, rapporterar Aftonbladet. 

Barnens mamma har chilensk koppling 

Amanda Gonzales, som var Michel Skråmos fru och mamma till hans barn, hade chilensk bakgrund. Även hon har dött och barnen befinner sig just nu i lägret al-Hol i norra Syrien. 

Av anledningen till att Amanda Gonzales hade chilensk bakgrund, så har frågan om att barnen fortfarande är kvar i Syrien blivit en stor nyhet i Chile. 

Röstat igenom en resolution 

Enligt Aftonbladet ska nu Chiles parlament ha röstat igenom en resolution som pressar Sverige och som ska göra att de skyndsamt agerar för att få Skråmos barn till Sverige. Alla 137 av parlamentets ledamöter röstade "ja" och kräver nu att Sverige följer FN:s barnkonvention. 

Fyra av barnen är födda i Sverige och resterande tre i IS-områden. 

Enligt uppgifter till Valeria Gonzales, kusin till barnens mamma, ska Chile har erbjudit Sverige att ta barnen till Chile. Däremot är detta något som den svenska regeringen förnekar ha framförts från Chile. 

Barnens morfar, Patricio Galvez, har både svensk och chilenskt medborgarskap. 

"Finns inga skyldigheter att agera"

Det svenska utrikesdepartementet vet om resolutionen som chiles parlament röstat igenom och säger också att de har haft kontakt med barnens morfar under en längre tid. Däremot menar UD att även om det är bra att chilenska parlamentet agerar så är det inte det som får vår svenska regering att göra något. 

– Det är som utrikesministern har sagt flera gånger. Vi har enligt de konventioner och lagar som finns inga skyldigheter att agera, men vi har ett utrymme att agera. Vi har uttalat att regeringen gör allt den kan för att hjälpa barnen, och om möjligt ska de föras till Sverige. Det är det som gäller, säger Elin Tibell, pressekreterare hos utrikesministern Margot Wallström, till Aftonbladet

Nyheter24 har tidigare skrivit om Michael Skråmos mammas ord om sonens död. Det kan du läsa mer om här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela