Titanic-2-ska-byggas-med-halp-av-svensk-arkitektfirma
Titanic 2 ska byggas, med hjälp av svensk arkitektfirma. - Foto: AP/TT, Björn Lindgren/TT

Så kommer nya Titanic II se ut: "Fler toaletter och livbåtar"

Titanic var det storslagna fartyget som 1912 gick ett hemskt öde till mötes då det kolliderade med ett isberg. Nu finns planer på att bygga Titanic II - en kopia av originalet - men med några välbehövliga ändringar.


Titanic var fartyget som imponerade med sin storslagna inredning och beskrevs som ”osänkbart”. Efter en olycklig färd över Atlanten krockade dock båten med ett isberg, något som gjorde att 1 495 personer miste sina liv. 

Nu finns planer på att bygga Titanic II, som kommer bli i en kopia av originalet – men med några välbehövliga ändringar. 

Tillberg design i Höganäs har fått det prestigefyllda uppdraget att designa inredningen till Titanic II. Bildkälla: Björn Lindgren/TT

Planeras vara klart 2022

Planerna på att bygga Titanic II har funnits länge. Den ursprungliga lanseringen var tänkt redan 2015. 

Byggplanerna har dock skjutits upp flera gånger och det nya premiärdatumet är satt 2022. 

Hjärnan bakom projektet är den australienska miljonären Clive Palmer. Han har i sin tur gett en svensk arkitektfirma ansvaret för inredning- och design. 

Chefsdesigner Fredrik Johansson på kontoret i hamnen i Höganäs. Bildkälla: Björn Lindgren/TT

"Hundraprocentig kopia" 

"Tillberg design" är det svenska företaget som fått ansvaret att inreda och designa Titanic II. 

– Från början var det tänkt att det skulle bli en hundraprocentig kopia av det ursprungliga Titanic. Men så insåg vi att det nog borde finnas toaletter i hytterna och fler livbåtar, säger företagets vd Fredrik Johansson till Allt om Resor

Titanic II kommer att vara en kopia av originalet, med några mindre ändringar. Bildkälla: Björn Lindgren/TT

Ändringar för säkerhet

För att få igenom ändringarna behöver vissa korrigeringar göras i det som från början var tänkt att vara en exakt kopia av Titanic. Till exempel behöver fartyget förlängas.

Men trots ändringarna är planen fortfarande att Titanic II ska vara klart 2022, men ännu har byggandet inte påbörjats. 

– Vi håller på att titta på olika varv som skulle kunna vara kapabla att bygga fartyget, säger Fredrik Johansson till Allt om resor. 

Han fortsätter:

– Det är ju ett otroligt komplext och komplicerat bygge med tiotusentals små detaljer så vilket varv som helst klarar inte av det. 

Ännu har byggandet av Titanic II inte påbörjat. Bildkälla: Björn Lindgren/TT

Alla ändringar i originaldesignen berör alltså säkerhet, såsom ett toppmodernt navigeringssystem, något som antagligen möter lite protest. 

Vill du veta mer om Titanic? Läs vår artikel om fem myter om fartyget!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja åka med Titanic II?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.