Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ilskan mot Apples Siri – anklagas för att vara sexistisk

- 24/05/2019, 11:49

Idag har röstassistenter blivit allt vanligare i vardagen och det finns mängder olika: Apples Siri och Amazons Alexa är bara några. Men nu anklagas apparaterna för sexism – då de ska vara programmerade för att sexuellt trakassera.

Har du någon gång använt dig av Apples assistent Siri eller Amazons Alexa? Kanske har du frågat vad du ska äta till middag, eller hur vädret blir. Om du inte haft några frågor har du möjligtvis bara suttit och snackat lite med henne. 

Men nu visar en ny rapport att "kvinnan" som du pratar med flörtar med dig, och anklagas därför för sexism, rapporterar Independent. 

Programmerats för att vara undergivna 

Rapporten, som är baserad på forskning från Unesco, menar att de "kvinnliga" röstassistenterna programmerats för att vara undergivna – och även sexuellt trakassera.  

Säger du till Siri att hon är en slampa, svarar hon: "Jag skulle rodna om jag kunde", vilket också är namnet på rapporten som gjorts. Amazonas Alexa skulle vid samma påstående svara: "Hej, tack för feedbacken".

Svarar med en "catch-me-if-you-can"-röst

Enligt forskarna bakom rapporten är företagen som skapar dessa produkter "dominerade av manliga ingenjörsgrupper" och ska ha byggt ett system som "får deras kvinnliga digitala assistenter att svara med en 'catch-me-if-you-can'-röst".

Ilskan mot apparaterna

Flera Twitter-användare är upprörda över röstassistenternas system och riktar ilska mot företagen.

En användare menar att rösterna bör bytas ut genast!

Bildkälla: Twitter

Här är en annan upprörd användare. Bildkälla: Twitter

Kräver att den ska ändras

FN kräver dessutom att dessa assistenter inte ska ha kvinnliga röster som standard, utan i stället ha en mer könsneutral röst som avskräcker från sexuella trakasserier, skriver Independent.

Netflix har en kategori för sexiga filmer – så hittar du den

Tycker du att Siri är sexistisk?