Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så skaffar du barn egen hand

- 29/05/2019, 11:32

Längtar du efter barn men har inte träffat rätt man än? Eller vill du kanske skaffa barn, men göra det på egen hand? Nyheter24 listar alternativen som finns att tillgå.

Har du inte träffat Mr Right ännu men känner dig redo för att skaffa barn? Eller så kanske du känner att du inte vill leva i en relation med en annan människa, men ändå har en stark barnlängtan? 

Nyheter24 har tagit fram det du behöver veta om du planerar att skaffa barn som ensamstående. 

Insemination 

Ensamstående kvinnor har sedan 1 april 2016 rätt till insemination i Sverige. Förr var det vanligt att ensamstående kvinnor sökte hjälp utomlands, då oftast i Danmark. 

Hjälp till befruktning kan utföras genom insemination eller genom att göra en befruktning utanför kroppen. 

Hur funkar det? 

Kvinnan sprutar in sperma i slidan med en plastspruta eller en smal slang. Insemination gör man oftast hemma, men det kan även göras på sjukhus. 

Det är upp till dig själv om du vill skaffa en donator från en spermabank eller få hjälp av en man i din närhet som vill ställa upp med sina spermier. 

Kan barnet få reda på vem pappan är? 

Ja, om inseminationen sker på en klinik i Sverige kan barnet sedan få reda på vem pappan är när barnet fyllt 18 år. Men oftast görs det efter att en kurator haft ett samtal med barnet. 

Vad kostar det? 

I Sverige har du rätt till gratis hjälp. Men väljer du en privat klinik eller att göra det utomlands, får du stå för kostnaden själv. 

Så skaffar du barn på egen hand.
Om du vill skaffa barn på egen hand kan du testa insemination. Bildkälla: Unsplash

Jag har försökt, men lyckas inte?

Många försöker inseminera sig flera gånger men blir inte gravid. Då kan det vara bra att kolla upp så allt funkar som det ska hos en gynekolog eller läkare. 

Svårigheterna kan bland annat bero på att spermierna har dålig kvalitet, att du inte prickat in rätt dag för ägglossningen, underlivsinfektion, rubbad hormonbalans eller liknande.

Vad är chanserna för graviditet? 

Cirka 60 procent blir gravida efter upp till sex inseminationer. För kvinnor som är över 35 år gamla kan det ta längre tid och behövas fler inseminationer. Om de ändå inte resulterar i graviditet kan det vara bra att gå vidare med IVF-behandling. 

Adoption 

Om man inte har möjlighet att bli gravid, eller inte vill skaffa biologiska barn, kan man adoptera. Det innebär att man blir barnets nya förälder, alltså barnets vårdnadshavare och förmyndare. 

Enligt svensk lag får ensamstående, sambor och gifta par adoptera. Men man måste ha fyllt 18 år. En övre åldersgräns för att få adoptera finns inte. 

Den vanligaste formen av adoption i Sverige är internationell adoption, alltså att man adopterar ett barn från ett annat land. 

Hur går det till? 

Om man vill adoptera internationellt så ska man börja med att anlita en adoptionsorganisation. Organisationerna kan ha många sökande och det kan vara kö för att få skicka in en ansökan. Därmed är det klokt att tidigt bli medlem i en eller flera organisationer. 

Hur lång tid tar det?

Själva adoptionsprocessen tar ofta flera år och består av flera steg. Barnets bästa sätts alltid främst under processens gång. Och det finns inga garantier att man får ett barn trots att man fått ett medgivande i Sverige. 

Godkända adoptionsorganisationer i Sverige:

Adoptionscentrum

Barnen Framför Allt (BFA-A)

Barnens Vänner - internationell adoptionsförening (BV)

Har du funderat på att skaffa barn på egen hand?