Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här allt du vill veta om landslagets Caroline Seger

- 16/06/2019, 13:09
Caroline Seger

Caroline Seger är lagkapten för svenska fotbollslaget.

TT

Damernas världsmästerskap i fotboll är i full gång och givetvis hoppas vi på succé för svenska landslaget. En riktigt viktigt spelare är självaste lagkaptenen Caroline Seger.

Nu har världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 äntligen dragit igång. Hela 24 landslag kommer göra upp om VM-titeln och i år hålls arrangemanget i Frankrike. 

En person som är en viktig nyckelspelare i svenska landslaget är givetvis lagkapten, och det är ingen mindre än Caroline Seger. Vi har listat allt du behöver veta om henne! 

Lagkapten sedan 2009 

Caroline Seger har haft en fast plats i Sveriges landslag sedan 2005 och har sedan 2009 varit lagkapten.  

Uppväxt 

Seger föddes 1985 i Gantofta, i Helsingborgs kommun. Som treåring följde hon ofta med sin pappa, som var tränare för Gantofta IF. Hon började sedan sin fotbollsresa genom att spela i klubbens pojklag. 

1998, vid 12 års ålder, bytte hon till Rydebäck IF. Trots sin unga ålder spelade hon ofta för F16-laget. Som F16-spelare togs hon ut till sin första landslagskamp mot Tyskland. 

Därefter togs hon ut till F17-landslaget och efter säsongen 2000 bytte hon till klubben Stattena IF. 

Caroline Seger
Caroline Seger är lagkapten för det svenska landslaget i fotboll. Bildkälla: David Vincent/TT

Landslaget 

När Caroline Seger spelade i Stattena gick laget upp till damallsvenskan, år 2002. Många klubbar visade sedan intresse för henne och slutligen valde hon att gå med i Linköpings FC, 2005. 

Samma år togs Seger ut till A-landslaget. Sedan dess har hon haft en plats som mittfältare. 

Priser

Efter första säsongen i A-landslaget tilldelades hon utmärkelsen ”Årets genombrott” på Fotbollsgalan. Samma år utsågs hon även till ”Östergötlands bästa fotbollsspelare” av Östergötlands Fotbollsförbund. Hon tilldelades samma pris de två efterföljande åren. 

Och efter säsongen 2006 fick hon utmärkelsen ”Årets mittfältare” på Fotbollsgalan. 

Paris Saint-Germain 

Efter att ha blivit uttagen till EM 2009 och blivit vald som första svensk någonsin i draften till den amerikanska fotbollsligan skrev hon senare kontrakt med franska storklubben PSG, år 2014. Där hade hon landslagskollegan Kosovare Asllani som lagkamrat. 

Vill du veta mer om Kosovare Asllani? Här har vi listat det du behöver veta om henne! 

Tittar du på damernas fotbolls-VM?