Sjuka trenden vid Tjernobyl: avklädda influencers

- 14/06/2019, 14:35

HBO:s succéserie Chernobyl har fått turismen att öka avsevärt till Tjernobylzonen i Ukraina. Men nu upprörs många över den nya trenden som kommit i och med den ökade turismen.

Sedan serien Chernobyl började att visas på HBO har både fans och influencers rest till området. Och något som är obligatoriskt för influencers är ju såklart att fota sig själva. 

Men en ny trend har uppstått bland dem. Och trenden har mötts av stark kritik. Det är nämligen så att en hel del influencers tar avklädda selfies framför övergiva platser vid Tjernobyl. 

Tjernobyl
En trend har uppstått bland influencers där de tar lättklädda bilder vid platsen för Tjernobylolyckan. Bildkälla: Instagram/brendu_roche

På flera bilder från området kan man se besökare posera lättklätt framför utbrända bussar, tomma badhus och övergivna hus. 

”Visa lite respekt” och ”Vad är det för fel på dig?”, lyder några av kommentarerna under en Instagrambild där en influencern "nz.nik" poserar i stringtrosa, invirad i något som ser ut som plast. 

Tjernobyl
Många upprörs över att influencers tar avklädda bilder i Tjernobylområdet. Bildkälla: Instagram/nz.nik

Serieskaparna vädjar till turisterna 

Manusförfattaren till HBO-serien, Craig Mazin, vädjar nu till den ström av turister som reser till området att tänka på vad det är för plats de egentligen besöker. 

På Twitter uppmanar Mazin till eftertanke: 

"Om du åker dit, snälla kom ihåg att det är platsen för en fruktansvärd tragedi. Uppför er med respekt för alla de som led och föll offer", skriver han. 

För över 30 år sedan inträffade den svåra kärnkraftsolyckan i staden Tjernobyl, i Ukraina. Här kan du läsa om hur katastrofen kom att påverka Sverige! 

Tycker du att de avklädda bilderna är respektlösa?