Hundar
Hundar kan smitta människor med sjukdomar. - Foto: Unsplash

Här är sjukdomarna din hund kan smitta dig med

Att gosa med sin hund kan ju vara bland det bästa som finns. Men det finns risker med mysandet. Det finns nämligen sjukdomar som smittar från djur till människa.


Om du har en hund där hemma vet du nog om alla stora fördelar med det. Hunden ser ju till att vi både får motion och gör oss lugna. När vi gosar med ett djur sänks nämligen vårt blodtryck.

Men det finns en nackdel, som många av oss inte är medvetna om. Nämligen zoonoser, alltså sjukdomar som smittar mellan just hund och människa.

Rabies 

Den zoonos veterinärerna fruktar allra mest är rabies, men det finns tack och lov inte i Sverige än. 

– Men det är bara en tidsfråga innan den är här, och när den väl finns här, är den svår att kontrollera. Orsaken till att veterinärkåren tror att den snart finns här är den stora insmugglingen av hundar till Sverige. Hundar som som kommer in i landet med falska intyg är ett stort problem, säger Monica Landström till tidningen MåBra. 

Det är bra att vara noga med handhygienen när du har gosat med din hund. Bildkälla: Unsplash 

Leptospiros

Den här sjukdomen är tur nog fortfarande ganska ovanlig i Sverige. Sjukdomen sprids via urin från gnagare och råttor. Hunden blir smittad om den dricker ur en vattenpöl eller liknande där ett smittat djur har kissat. 

Symtomen av sjukdomen varierar. Den kan visa sig som en helt symtomlös infektion eller som en infektion med feber, likt en influensa. 

Men sjukdomen kan också orsaka ett livshotande tillstånd, då den kan leda till blodförgiftning och gulsot. 

Dvärgbandmasken 

Den här riktigt ruggiga masken kan skapa stora problem om den hamnar i människokroppen. Den kan leva i hundens tarm utan att den får några symtom, men i människan kan det bildas tumörliknande svulster i levern och andra inre organ. 

Dessutom är sjudomen svår att upptäckta då den tar många år på sig att utvecklas. 

Hunden blir smittad från att äta smittade smågnagare ute i naturen. Om man misstänker att ens hund fått i sig smådjur så är det bra att vara på säkra sidan och avmaska den. 

Det finns sjukdomar som smittar mellan hundar och människor. Bildkälla: Unsplash

Multiresistenta bakterier 

Detta är ju egentligen ingen sjukdom men multiresistenta bakterier kan överföras från hund till människa, och tvärtom. 

Problemet med dessa bakterier är att de är resistenta mot många antibiotika. De kan bland annat orsaka sårinfektioner, bölder och blodförgiftning. 

Självklart så ska man fortsätta gosa med sin hund. Men det är bra att vara noga med handhygienen för att undvika att bli smittad av en zoonos. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit smittad av en hund någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.