Söndag 9 Maj
Stockholm

Midsommar 2019: Så här blir trafiken

Midsommar
Midsommarhelgen kommer bjuda på en hel del trafik. Foto: Pixabay

Snart vankas midsommar! Är du en av de som ska ta bilen någonstans för att fira? Då kan det vara bra att hålla koll på hur trafiken kommer se ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Snart vankas midsommar, vilket brukar innebära god mat, dans, fest och kanske en och annan snaps. Men under midsommar är det även många som tar bilen ut till diverse landställen och sommarstugor, oftast samtidigt också.

Nyheter24 kommer därför med tips på vad du bör tänka på inför bilresan och vilka vägar som brukar stå stilla under midsommarhelgens första timmar.

Midsommar innebär fest för många. Källa: Pixabay

Flaskhals

Är du en av de som ska ta sig ut till Öland, eller åtminstone åka längs E22 mellan Norrköping och Kalmar? Då är det nog bäst att sticka så tidigt som möjligt. Denna väg brukar inte sällan bli en propp under midsommarhelgen. 

Likaså gäller E6:an längs västkusten och på ostsidan brukar köerna samlas kring väg 50, 70 och E16 mot Dalarna och området kring Siljan. 

Mycket stillastående

Det lär vara kö från 14-tiden till och med 19-20-snåret på E18 norrut och Norrtäljevägen, med mycket stillastående runt Brottby och Roslagskulla. Samma sak gäller om du ska ta dig ut på väg 222 mot Värmdö.

Värst vid 16-tiden

För er som ska ta er via motorvägsbron i Södertälje så kanske det inte är helt nytt att den vägen sällan går helt smidigt under midsommarhelgen. 

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket, och menar att folk bör förvänta sig den värsta köbildningen vid 16-tiden under torsdagen vid den vägen. Men också vid Tensta/Rinkeby för de som ska ta anslutningsvägen närmare Västerås mot väg 50 och 70 mot Falun och Mora, skriver Expressen.

Norrland lugnare

En riktning som också är väldigt trafikerad är E4 Norrut, men dock inte i samma mån som de andra eftersom Norrlandstrakterna brukar vara mer trafikerade under påsk-och sportloven. 

Inte helt fritt, men mindre trafik om du ska ta dig uppåt i landet. Bildkälla: Jerker Andersson/TT

Stressa inte

Det är under midsommarhelgen som många olyckor sker. Det kan bero på flera faktorer, inte minst att det är mer trafik. Men eftersom att det förväntas bli en varm och solig helg så är det också lätt att det blir mycket irritation på vägarna om många står still i värmen. 

Bengt Olsson tipsar om hur viktigt det är att behålla tålamodet.

– Ha tålamod och låt resan ta sin tid, se det som en del av ledigheten. Det är också viktigt att ha med sig något att dricka, framför allt nu när man vet att det blir hett, förklarar han för Expressen.

Ta med något att dricka

Med värme är det lättare för bilister att bli irriterade och på sämre humör vilket kan påverka bilkörningen. Glöm inte att ta med något drickbart och något att äta, så att tålamodet och humöret håller sig i schack. Kom i håg, det är inte mycket tid du sparar om du kör lite fortare. 

Välj mötesseparerade vägar

Heléne Lilja jobbar som chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige. Hon råder folk att ta vägar som är mötesseparerade. Bara det reducerar dödligheten med hela 80 procent!

– Saker att tänka på är att hålla avstånd till bilen framför, hålla rätt hastighet och undvika riskfyllda omkörningar, förklarar hon för Expressen.

4 enkla tips

Andra (rätt så självklara) saker att tänka på är även:

  • Ha med dig en laddad telefon, men använd den såklart inte när du kör. Tänk på att det kan ge böter eller till och med kosta dig körkortet.
  • Om du ska köra, så se till att vara utvilad eftersom att resan ser ut att kunna bli längre än vanligt.
  • Ta raster med jämna mellanrum. För er som minns under körkortsplugget; en trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.
  • Om du vet med dig att det kommer slinka ner en och annan snaps under midsommarfirandet, sätt dig då inte bakom ratten dagen efter. Se åtminstone till att du är nykter och utvilad nog för det. 
Mobilanvändning är förbjudet vid bilkörning. Bildkälla: Hussein El-alawi/Sydsvenskan/TT
Ska du ut och köra vid midsommar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela