Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lagom till midsommar 2019: Störtskurar och blixtoväder

- 20/06/2019, 14:56

Till mångas glädje vankas det snart midsommar. Vad som går som handen i handsken med högtiden är så klart fint väder, så att man kan spendera tiden utomhus. Men så verkar det inte bli, iallafall inte under midsommarhelgens första timmar.

Midsommar kryper närmre och närmre. Vad är då inte bättre än fint och soligt väder under midsommarlunchen och lekarna?

Inte detta år.

Risk för bränder och översvämningar

SMHI rapporterar om risker för stora mängder regn i län som Dalarna, Örebro, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Kalmar och Östergötland. Det kan till och med bli ett så pass stort oväder att översvämningar och bränder kan förekomma.

Under eftermiddagen på torsdagen förväntas ovädret sträcka sig längre norrut över östra Svealand, men sägs sedan avta lite mer. Men väderinstitutet kommer ändå med ett varningens finger: 

"Skyfallsliknande regn, över 35 millimeter på tre timmar, i samband med kraftig åska och tillfälligt mycket hårda vindbyar. Stora regnmängder kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag".

Fortfarande varmt

Men bara för att det kommer att regna ordentligt, betyder det inte att värmen behöver avta för det. 

Det förväntas fortfarande bli varma temperaturer runt om i landet, upp mot 30 grader. Det i sig innebär stora risker för bränder i skog och mark.

– Det är varmt och torrt sedan tidigare. Det kan också komma åsknedslag vilket kan starta bränder om inte marken hunnit bli våt, förklarar Ian Engblom, meteorolog på Foreca till Aftonbladet.

"Bli inte stressad"

Det förväntas även bli ett högt tryck i biltrafiken denna midsommar. Eftersom det blir en blöt torsdag så kan vägarna bli sliriga. Därför uppmanar Trafikverket till alla som ska bege sig ut med bilen att ta det lugnt och inte stressa.

– Det är jättemycket trafik vid midsommar, blir det dessutom dåligt väder på det får man verkligen ta det lugnt när man är ute och kör. Håll avstånd och hastighet. Bli inte stressad, säger Sara Lindström, presskommunikatör på Trafikverket, till Aftonbladet.

Läs även: Midsommar 2019: Såhär blir trafiken