Så blir du kvitt skavsår
Tipsen för att undvika blåsor på fötterna i sommar - Foto: TT

Så undviker du blåsor på fötterna i sommar

Det är få saker som kan störa en så mycket som blåsor på fötterna. Men hur slipper man dem? Nyheter24 har tagit reda på svaret!


Nu när det är sommar är det inte helt ovanligt att man tar av sig strumporna och kör barfota i skorna. Det är ju lite av en frihetskänsla trots allt! Men det gör också att risken för blåsor på fötterna ökar.

Varför är det så undrar du? Jo, efter ihållande tryck eller gnidningar skapas det en separation mellan det yttre och de djupare hudlagren. Det i sin tur skapar en vätskefylld blåsa i hålrummet emellan, enligt Illustrerad Vetenskap.

Men hur undviker man dem irriterande rackarna då? Jo det finns flera saker man bör tänka på! Nyheter24 har listat fyra tips!

1. Ha passande skor: Det är väldigt viktigt att du bär ett par skor som passar just dina fötter. Är skorna för stora så ökar också risken för gnidningar och är de för små så kan de klämma åt. Dessutom kan fötterna svullna upp när det är varmt ute och gå upp en halv storlek!

2. Vikten av strumpor: Något som är minst lika viktigt är att ha passande strumpor som inte veckar. Och byt för guds skull plagget dagligen! 

3. Förebygg med skavsårsplåster: Har du köpt ett par nya skor så behöver man gå in dem ett tag innan de formas efter just din fot. Därför kan det vara en god idé att applicera skavsårsplåster på till exempel hälarna för att skydda fötterna lite extra.

4. Vårda fötterna: Som med allt annat i livet så gäller det att vårda saker för att få det hålla i längden. Samma princip gäller dina fötter. Allt från filning, borttagning av död hud och insmörjning är a och o för att undvika blåsor. 

Blåsor på fötterna kan bli riktigt otrevligt. Bildkälla: TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om skavsår och tipsat om flera sätt att behandla besvären. Det kan du läsa om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du få blåsor på fötterna?
Tack för din röst!