Juni 2019 historisk – varmaste junimånaden på jorden sedan 1850

- 03/07/2019, 16:05 -

Juni 2019 går till historien – i alla fall kanske för ett tag. Månaden registreras nämligen som varmaste junimånaden som uppmätts sedan 1850.

Ja, det råder ingen tvivel att klimatkrisen är ett pågående faktum. Sista veckan i juni slogs flera värmerekord runt om i Europa, bland annat i Frankrike som mätte 45,9 grader – vilket är den högsta temperaturen någonsin i landet. 

Och rekord sattes verkligen. Temperaturerna i juni blev mättes nämligen som de högsta sedan 1850, det rapporterar Independent. 

Högre temperaturer än vanligt 

En undersökning genomförd av European Centre for Medium Range Forecasts visar att genomsnittstemperaturen på jorden i juni 2019 var den högsta sedan 1850. Bara i Europa var den två grader celsius mer än det normala. 

Vissa länder hade till och med sex till tio grader över sin normala juni-temperatur, bland annat Frankrike, Tyskland och norra Spanien. 

Risken fem gånger så hög 

En ny studie visar även att risken för extrema värmeböljor är fem gånger så hög än vad det var för 100 år sedan, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om. Värmeböljor som orsakas av den globala uppvärmningen som i sin tur orsakas av oss människor. 

– Även om lokala temperaturer kan ha varit lägre eller högre än de som prognostiserats visar vår data att temperaturerna över den sydvästra delen av Europa under den sista vecka i juni var ovanligt höga, säger Jean-Noel Thepaut, chef för Copernicus Climate Change Service som har varit med att tagit fram datan, till Independent