Halloumi
Nyligen nåddes vi av nyheten att halloumi kan vara med skadligt för miljön än kött. - Foto: TT

Halloumi, Eldost och grillost – Det här är skillnaden

Nyligen hamnade halloumin i blåsväder då det uppdagades att den kan vara mer skadlig för miljön än kött. Men vad finns det för andra alternativ? Och hur skiljer sig till exempel eldost och grillost från halloumi? Nyheter24 reder ut.


Det har länge varit välkänt att kött kan vara skadligt för miljön. Många har därför bytt ut det mot något annat smarrigt, nämligen halloumi. 

Men för några dagar sedan nåddes vi av, den för många, tråkiga nyheten att halloumi i vissa fall kan vara ett sämre  val än köttbiten som man valde bort. 

Det är nämligen så att Världsnaturfonden WWF nu flaggar för att halloumi inte kommer att få godkänt i deras stora konsumentmatguide som de släpper i höst. Det har Nyheter24 skrivit om tidigare här.

Hur ska man gå till väga då om man vill äta halloumi men inte skada miljön? Jo, det finns ju givetvis snarlika och mer klimatsmarta alternativ. 

Många har bytt ut köttet på tallriken till halloumi i tron om att det skulle vara bättre för miljön. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Halloumi 

Först och främst ska vi reda ut vilken typ av ost som får kallas halloumi. Osten är nämligen strikt varumärkesskyddad och får bara tillverkas på traditionellt vis på Cypern. Den goda salta osten får max innehålla 80 procent komjölk och görs på mjölk från ko, get och får. 

Varför är halloumi skadlig för miljön? Jo, eftersom Cypern är det land i Europa som ger deras djur, inom lantbruket, mest antibiotika. Och antibiotikaresistens räknas som ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. 

Eldost 

Många efterfrågar en mer närproducerad och hållbar version av halloumi-osten. Men eftersom den är varumärkesskyddad är det omöjligt att göra en kopia på svenska råvaror.

Men det har kommit en svensk variant, så kallad ”Eldost”, som är varumärkesksyddad av Sveriges Gårdsmejerier. 

Eldostens tillverkning måste ske hantverksmässigt på svensk mjölk från ko, get, får eller buffel. Den finns att hitta i vissa utvalda delikatessbutiker. 

Grillost 

Grillost brukar man kalla ostar som liknar halloumi på smak och konsistens. De flesta är tillverkade av enbart komjölk och det är vanligt att dessa ostar tillverkas i Bulgarien. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du smakat eldost?
Tack för din röst!