Barnmat
Barnmat innehåller allt för mycket socker, enligt WHO. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Gunnar Lundmark/SvD/TT

Varningen till föräldrar: Barnmat innehåller för mycket socker

Enligt två nya studier har WHO nu gått ut med att barnmat som säljs i Europa innehåller allt för mycket socker. Nu höjer de ett varningens finger till småbarnsföräldrar.


Färdiggjord barnmat är räddaren i nöden för många stressade småbarnsföräldrar.

Men nu varnar världshälsoorganisationen WHO för mängden socker som barnmatprodukterna innehåller.

Enligt studier som WHO gjort så visar det sig att europeisk barnmat innehåller för mycket socker än vad som anses vara bra för småbarn. Organisationen vill därför uppmana till förbud mot barnmat som innehåller tillsatt socker, för barn upp till tre år.

En tredjedel innehöll för mycket socker

De analyserade en mängd mat-och dryckesprodukter gjorda för barn mellan sex till 36 månader gamla. De kom fram till att cirka en tredjedel av dessa produkter innehåller för mycket tillsatt socker, sötningsmedel och koncentrat från fruktjuice.

De risker som finns med detta är, enligt WHO, att de barn som får i sig mer socker än nödvändigt riskerar att få skador på mjölktänder samt utveckla ett tycke för söt mat, vilket i sin tur kan leda till fetma och övervikt.

Överlag i Europa håller sig rekommendationerna gällande protein, fett, salt och kolhydrater enligt riktlinjerna. 

Men när det kommer till socker är det annorlunda.

Finns regler för maxhalter

Ylva Sjögren Bolin är nutritionist och rådgivare på Livsmedelsverket. Hon berättar att det i Sverige inte finns någon ordentlig sammanställning över mängden socker som finns i matprodukterna för mindre barn. Men hon är också tydlig med att föräldrar inte behöver oroa sig när det kommer till svensk barnmat.

– Vi har regler för maxhalter, sedan måste reglerna givetvis också följas, berättar hon för SVT. 

Vad nutritionisten rekommenderar

Det tips hon ger till småbarnsföräldrar som vill ha koll på vad deras barn får i sig, är att se till produktens innehållsförteckning och hålla koll på nyckelhålsmärkningar.

– Fruktos, honung och maltextrakt är andra ord för tillsatt socker. Vill man ge frukt i farten kan man ha med till exempel en banan eller ett mjukt päron och en sked. Då får man hela frukten med fibrer, vitaminer och mineraler och dessutom en mättnad. Men man kan välja det sockret med omsorg. Det kan få var någon enstaka guldkant, avslutar Sjögren Bolin till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Köper du färdig barnmat?
Tack för din röst!