Botemedel mot Alzheimers kan ha upptäckts.
Botemedel mot Alzheimers kan ha upptäckts. - Foto: Pixabay

Forskning: Blodprov kan upptäcka Alzheimers 20 år i förväg

Nu kan forskare ha hittat ett sätt att upptäcka Alzheimers på – långt innan de första symptomen dyker upp.


Fajten mot Alzheimers har pågått länge. Forskare och läkare har försökt hitta ett botemedel mot den tragiska sjukdomen och under den senaste tiden har de kommit närmre och närmre lösningen.

Men nu har banbrytande forskning skapat hopp världen över.

Kan hitta symptom 20 år innan de dyker upp

Amerikanska forskare publicerade en rapport i Neurology, där de hävdar att specifikt blodprov ska kunna upptäcka Alzheimers – 20 år innan de första symptomen märks av.

Blodprovet gör det möjligt att se mängden skadligt protein i hjärnan. Forskarna kan gladeligen meddela att testet är korrekt till hela 94 procent.

Flera fördelar

Inte nog med att testet är till en majoritet felfritt, så finns det även många fördelar med att det är just ett blodprov.

Tidigare har nämligen patienter behövt skannas en och en, men med blodprovet går det att undersöka flera tusentals personer i månaden.

– Det kan hjälpa oss att hitta behandlingar snabbare och kan ha en enorm inverkan på sjukdomskostnaderna såväl som det mänskliga lidande som följer med sjukdomen, förklarar neurologiprofessorn Randall J Bateman till Sky News, skriver Omni

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon med Alzheimers?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".