Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experterna: Därför uppstår hatet mot Greta Thunberg

- 04/08/2019, 19:48 -

Sveriges mest kända och omtalade person just nu är kanske den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Nu ger experterna sin syn på varför hennes engagemang inte bara möts av hejarop, utan också väcker sådan avsky.

Greta Thunbergs engagemang i miljö- och klimatfrågor har blivit hyllat globalt. Mäktiga ledare inom politiken och internationella världskändisar har stått på rad för att få berömma den hängivna 16-åringen.

Men det är långt ifrån alla som har lika varma känslor för henne.

Skolstrejkaren väcker stor avsky inom vissa samhällsgrupper och hon får utstå hat på en daglig basis. 

"Djupt störd"

En krönikör i australiska tidningen Herald Sun kallade henne nyligen för "djupt störd". När hon besökte det franska parlamentet tidigare i juli blev hon kallad "en profet i kortbyxor" och "Nobelpristagare i att sprida skräck". 

Ofta kommer angreppen från högerpopulistiska eller konservativa kretsar – inte sällan är avsändarna väletablerade figurer i samhället. 

Brit Staktston, mediestrateg med fokus på digital opinionsbildning, ger sin bild kring varför en 16-årig klimataktivist kan provocera så mycket. 

– Dels ska man komma ihåg att klimatet alltid varit en väldigt provocerande fråga. Sedan ska man se det i ljuset av dagens samhällsklimat, som drar alla frågor ännu mer isär, säger hon till TT.

Greta Thunberg väcker minst sagt starka känslor. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

Inte tagits på allvar

Det har under lång tid funnits ett skeptiskt förhållningssätt till personer som lyfter klimatkrisen som ett allvarligt hot. Miljörörelsen har inte fullt ut tagits på allvar. 

– Vi ska inte glömma att energilösningarna till största del fortfarande bygger på olja, kol och gas. Det är storindustrier, det är makt och det är pengar, säger Stakston.

En studie från Chalmers har tidigare kunnat visa att klimatförnekarnas inflytande har ökat i takt med att främlingsfientligheten vuxit sig starkare. 

Högernationalistiska partier runtom i Europa som är på frammarsch har en tydlig agenda – som slår fast att någon klimatkris inte existerar. 

– Negativa röster om Greta Thunberg finns även hos personer som absolut inte står för någon högernationalism. Men högernationalismen präglas av konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse, och de är extremt digitalt aktiva. Det här är deras nya, heta fråga, säger Stakston.

Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, menar att Greta Thunberg på många sätt bryter den norm om hur en expert och aktivist ska vara. 

Högernationalister och konservativa krafter motarbetar ihärdigt Greta Thunbergs rörelse. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

"Skapar väldigt mycket dåligt samvete"

– Här kommer en ung tjej som både är väldigt konsekvent och handlingskraftig – och som sätter våra egna tillkortakommanden i ljuset. Hon utmanar oss genom att vara så engagerad, när vi själva inte är det. Det skapar väldigt mycket dåligt samvete, säger hon.

Både Grusell och Stakston menar att hennes välkända mamma och skolkandet från skolan också bidrar till att folk provoceras av henne. 

– Det vill säga att hon är ett barn som har det ganska förspänt och som kan unna sig det här, att hoppa av skolan. Mamman har dessutom positionerat sig i det politiska klimatet åt ett håll, hon har varit väldigt tydlig i diskussioner om migrationsfrågor i sociala medier till exempel, säger Stakston.

Men Greta Thunberg har hittills tagit kritiken och hatet mot henne med ro. 

– Det är konstigt att de kritiserar mig så mycket personligen. Hur jag är, vem jag är, vilka mina föräldrar är och var jag bor istället för att fokusera på klimatkrisen. Det visar att man inte har några argument, säger hon till TT

Mer nyheter: Greta Thunberg svarar på krönikörens kritik: "Var är de vuxna?" 
Mer nyheter: Alexander Bard toksågar Greta Thunberg: ”Sista vi behöver”

Står du på Gretas sida?