Nu är rötmånaden här! Läs mer om hur du gör för att minska besvären.
Nu är rötmånaden här! Läs mer om hur du gör för att minska besvären. - Foto: Pixabay

Hög tid för rötmånad – så blir du av med flugorna

Rötmånaden är, till mångas frustration, här. Det är då det känns som att maten blir dålig efter bara någon dag och bananflugor tagit över i köket. Nyheter24 hjälper dig på traven med hur du underlättar för att slippa ohyran – och inte minst magsjuka.


Som många troligtvis lagt märke till så är vi mitt uppe i årets rötmånad.

Det innebär att maten vi har snabbare blir dålig och att fler riskerar att bli magsjuka.

Men varför är det så?

Enligt Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, beror det på temperaturen. Under denna tid på året är luftfuktigheten oftast väldig hög, vilket påverkar bakterieväxten i naturen och därav vår mat.

Bananflugor inget farligt

Något som oftast är ett säkert tecken på rötmånad är de små flugorna som invaderar fruktskålar och annan mat som står framme – även kallade bananflugor.

Bananflugor är enligt Lindblad ingenting farligt. Det handlar bara om "riktiga" flugor som varit på "fel ställe" och sprider bakterier. Lindblad förklarar att dessa slags flugor oftast varit i kontakt med våra husdjurs avföring, vilket är en stor källa till bakteriespridning.

Handtvätt viktigt

Några tips som mikrobiologen delar med sig av är att vara extra noggrann med att tvätta händerna under denna tid på året.

– Handsprit kan hjälpa till lite extra men grundläggande handtvätt är det viktigaste, förklarar han för SVT.

Handtvätt är alltså i förebyggande syfte för att slippa bli magsjuk, men det är också viktigt att tänka på hur man gör vid matlagningen, speciellt under rötmånaden.

– När man tillreder kött dör bakterierna. Då är det inte så bra att lägga det tillsammans med det råa så att bakterierna så att säga kommer tillbaka innan man äter, fortsätter Lindblad.

Olika mat klarar sig olika bra

Några av de matvaror som oftast klarar sig längre vid rötmånad är bröd och hårda ostar. Lindblad trycker extra på faktumet att man inte behöver vara överdrivet försiktig med vad man stoppar i sig, till exempel när det gäller ost. 

Han förklarar att det bara är att skära bort den mögliga ytan.

Lita på din instinkt

Gällande mjölk och andra drycker som kan vara känsliga för bäst-före-datum, menar Lindblad att man får lita på sin egna magkänsla genom att lukta och smaka på mjölken innan man kastar den, då det är viktigt att inte slänga mat i onödan, skriver SVT.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra för att rädda din mat under rötmånaden? Det kan du läsa om här!

Är du less på att bananflugorna tagit över köket? Då borde du kolla in tipsen som Nyheter24 gett tidigare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du märkt av rötmånaden?
Tack för din röst!