Tisdag 27 Jul
Stockholm

FN:s vädjan: Minska på köttintaget för att undvika katastrof

FN:s klimatpanel har släppt sin rapport.
FN:s klimatpanel har släppt sin rapport. Foto: Stina Stjernqvist/TT, Pixabay

FN har släppt en rapport framtagen av några av världens främsta klimatforskare. Den visar på de förödande konsekvenserna vi står inför, om vi fortsätter på samma sätt som vi gör idag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN uppmanar människor i hela världen att dra ned på kött och mejeriprodukter – och det nu.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC riskerar jordbruket att slås ut av växthuseffekten, vilket i sin tur kommer leda till att matproduktionen står under rejäla hot.

Och för att vi inte ska stå inför en sådan förödelse, så krävs det att köttintaget minskar – kraftigt. Det visar en ny rapport framtagen av flera av världens främsta klimatforskare.

Bildkälla: Maja Suslin/TT

Katastrofala kriser

Torka, bränder och översvämningar är bara några få tecken på den globala temperaturökningen, vilka alla påverkar jordbrukets produktion.

Inte nog med det står vi inför eventuella humanitära katastrofer så som svält, vattenbrist och konflikter.

Något som rapporten fokuserar mycket på är den världsomfattande matproduktionen, som är en bidragande faktor till bland annat regnskogens accelererande skövling och ökningen av utsläpp från boskap.

Rapporten visar tydligt att krisen kan komma att förvärras om vi fortsätter i samma takt som vi gör idag.

Eventuella lösningar

Men FN:s klimatpanel kommer inte bara med problematiska rapporter. De uppger även en rad åtgärder som måste till för att lyckas vända förloppet åt rätt håll, rapporterar Aftonbladet.

De trycker på faktumet att alla regeringar och koncerner runt om i världen behöver lägga in en varsin hjälpande hand. De behöver bidra till en jordbruksomvandling och ge stöd till småskaligt jordbrukande.

Konsumenternas makt

Men vad kan vi som privatpersoner göra för att bidra till en mer hållbar värld?

Vi vet att det kan kännas meningslöst att vara miljömedveten när det egentligen är regeringar och storföretag som behöver ta ansvar och ställa sig i framkant i frågan.

Men om gemene man på vår kära jord väljer att dra ned på industriproducerade kött och mejeriprodukter, så skulle det få stora positiva effekter på miljön, enligt FN:s rapport.

Är du miljömedveten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela