Svenska killarnas IKEA-pik mot Trump.
Svenska killarnas IKEA-hån mot Donald Trump. - Foto: Privat, Evan Vucci/TT

Svenska Hampus och Oscars IKEA-pik mot Donald Trump

Fallet med ASAP Rocky blev en internationell följetång som rörde upp starka känslor överallt. Inte minst hos den amerikanske presidenten. Nu hoppas svenska Hampus och Oscar att deras IKEA-manual, som beskriver rättsfallet, ska nå hela vägen till vita huset.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den tidigare häktade amerikanske rapparen ASAP Rocky, som nu fått lämna Sverige i väntan på dom efter anklagelserna om misshandel. 

Den amerikanske presidenten Donald Trump skrev vid upprepade tillfällen om saken på Twitter – och kritiserade Sverige och statsministern för att man inte släppte världsstjärnan. 

Nu har svenska Hampus Elfström och Oscar Gierup valt att på ett kreativt sätt försöka förklara det svenska rättssystemet för Trump. Mer specifikt fallet med ASAP Rocky. 

"Vi ville göra något"

De jobbar till vardags som copywriter och art director. Tidigare studerade de tillsammans och har sedan dess gjort vissa projekt på fritiden. 

Hampus Elfström och Oscar Gierup är hjärnorna bakom IKEA-manualen. Bildkälla: Privat 

Nyheter24 har nått Hampus Elfströmsom menar att den internationella debatten kring ASAP Rocky blev bisarr.

– Vi ville göra någonting, det känns som att det har skrivits överallt, hela tiden, i medierna om ASAP Rocky. Debatten har varit bisarr och vi ville göra någonting som låg rätt i tiden, säger han. 

Hampus Elfström menar att de mestadels fått positiva reaktioner efter det att IKEA-manualen spred sig på sociala medier.

– Många tycker att det är väldigt roligt och träffande. Men det finns också Trump-supporters som inte tyckt att det är lika kul, säger han. 

Manualen beskriver ASAP Rocky-fallet. Bildkälla: Privat
Man hoppas att manualen ska nå Trump. Bildkälla: Privat

Vill nå Vita huset

Killarna har förhoppningar om att manualen ska nå hela vägen fram till Vita huset. 

– Det kan gå. Vi tror åtminstone att svenska politiker kommer att se det här, sen vet man aldrig, Trump är ju ändå ganska aktiv på sociala medier.

Han fortsätter:

– Men vi får väl se om man blir bannlyst i USA nu efter det här, säger Hampus Elfström med ett litet skratt. 

Mer nyheter: Donald Trump om tingsrättens beslut: "Väldigt nöjd" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Trump få se manualen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.