Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska Hampus och Oscars IKEA-pik mot Donald Trump

- 10/08/2019, 19:59 -

Fallet med ASAP Rocky blev en internationell följetång som rörde upp starka känslor överallt. Inte minst hos den amerikanske presidenten. Nu hoppas svenska Hampus och Oscar att deras IKEA-manual, som beskriver rättsfallet, ska nå hela vägen till vita huset.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den tidigare häktade amerikanske rapparen ASAP Rocky, som nu fått lämna Sverige i väntan på dom efter anklagelserna om misshandel. 

Den amerikanske presidenten Donald Trump skrev vid upprepade tillfällen om saken på Twitter – och kritiserade Sverige och statsministern för att man inte släppte världsstjärnan. 

Nu har svenska Hampus Elfström och Oscar Gierup valt att på ett kreativt sätt försöka förklara det svenska rättssystemet för Trump. Mer specifikt fallet med ASAP Rocky. 

"Vi ville göra något"

De jobbar till vardags som copywriter och art director. Tidigare studerade de tillsammans och har sedan dess gjort vissa projekt på fritiden. 

Hampus Elfström och Oscar Gierup är hjärnorna bakom IKEA-manualen. Bildkälla: Privat 

Nyheter24 har nått Hampus Elfströmsom menar att den internationella debatten kring ASAP Rocky blev bisarr.

– Vi ville göra någonting, det känns som att det har skrivits överallt, hela tiden, i medierna om ASAP Rocky. Debatten har varit bisarr och vi ville göra någonting som låg rätt i tiden, säger han. 

Hampus Elfström menar att de mestadels fått positiva reaktioner efter det att IKEA-manualen spred sig på sociala medier.

– Många tycker att det är väldigt roligt och träffande. Men det finns också Trump-supporters som inte tyckt att det är lika kul, säger han. 

Manualen beskriver ASAP Rocky-fallet. Bildkälla: Privat
Man hoppas att manualen ska nå Trump. Bildkälla: Privat

Vill nå Vita huset

Killarna har förhoppningar om att manualen ska nå hela vägen fram till Vita huset. 

– Det kan gå. Vi tror åtminstone att svenska politiker kommer att se det här, sen vet man aldrig, Trump är ju ändå ganska aktiv på sociala medier.

Han fortsätter:

– Men vi får väl se om man blir bannlyst i USA nu efter det här, säger Hampus Elfström med ett litet skratt. 

Mer nyheter: Donald Trump om tingsrättens beslut: "Väldigt nöjd" 

Borde Trump få se manualen?