Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Detta händer om ASAP Rocky döms till fängelse – och inte återvänder

- 13/08/2019, 14:34 -

I morgon faller domen i målet gällande Rakim Mayers, som går under kändisnamnet ASAP Rocky. Och frågan är vad som egentligen händer om han döms till fängelse – men inte återvänder till Sverige för att avtjäna sitt straff.

På onsdagen den 14 augusti faller domen i det misstänkta misshandelsfallet gällande Rakim Mayers, känd som ASAP RockyDå kommer det stå klart om stjärnan friges eller fälls – och även klargöras vad en fällande dom kommer att innebära för rapstjärnan. 

Fallet har minst sagt uppmärksammats i media och följts frenetiskt av både dyrkande fans och en nyfiken omvärld. Och den fråga som många ställer sig inför den kommande domen är exakt vad ett fängelsestraff kommer att innebära. 

Rättegången kring Asap Rocky
Fallet gällande rapstjärnan Asap Rocky har minst sagt varit uppmärksammat i svensk och internationell media. Bildkälla: Stella pictures

Vad händer om stjärnan döms till fängelse – men inte väljer att återvända till Sverige för att avtjäna sitt straff?

Nyheter24 har pratat med en expert för att reda ut vilka konsekvenser ett sådant scenario skulle kunna ha för världsstjärnan. 

Om du vill veta exakt vad som hänt i fallet innan du fortsätter så kan det vara bra att ögna igenom: Rapstjärnan ASAP Rocky åtalas för misshandel.

"Han kan inte utlämnas till Sverige"

Vad skulle hända om han döms till fängelse men inte återvänder till Sverige för att avtjäna straffet?

– Rent teoretiskt så kan han inte utlämnas till Sverige, det kräver en dom på minst ett års fängelse. Då får han alltså välja själv om han vill avtjäna straffet eller inte, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Vilket utfall tror du att domen kommer att få gällande Asap Rocky?

– Enligt min bedömning så talar allt för att han blir dömd till en månad fängelse och då kommer hans vistelse i häktet skriva av den tiden. Detta tror jag beror på att offret har använts sig av provokation och Asap agerade delvis med nödvärn, säger Alhem.

– Men detta har han utnyttjat för långt i min mening i situationen när han väljer att kasta ned offret i backen. Dessutom tror jag att alla de åtalade männen, inkluderat livvakten, kommer att dömas individuellt, fortsätter Alhem. Asap Rocky

Asap Rocky, vars riktiga namn är Rakim Myers, får sin dom den 14 augusti. Bildkälla: Stella pictures

Det har som sagt skrivits väldigt mycket om hiphopstjärnans vistelse i Sverige. Men hur känner egentligen stjärnan själv om svenskarna efter allt som hänt?

Här har du svaret: ASAP Rocky avslöjar: Så ser han på svenskar efter häktningen

Här kan du också kolla in vad Leif GW Persson haft att säga om fallet.

Har du följt rättegången?