Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför gömmer katter sitt bajs – den oväntade anledningen

- 16/08/2019, 11:43

Om du är kattägare så har du nog koll på att kissar oftast döljer sina spår efter ett toalettbesök. Men har du någonsin funderat på varför? Här har du svaret.

När man delar toalett med flera personer, exempelvis på jobb eller skola, så blir det ganska snabbt tydligt att alla ser olika på toalettens vett och etikett. 

Förhoppningsvis kollar du alltid i toaskålen en extra gång när du är färdig på toan för att se till att det är fräscht för nästa besökare. Kanske för att vara snäll, men främst för att det lätt kan bli lite pinigt om det skvalpar runt en ospolad kotte i toaletten. 

Och det kanske inte är så konstigt. Att städa undan efter att man gjort sina behov är nämligen en väldigt stark norm i många av världens kulturer. 

Samma instinkt finns också hos vissa djur. Bland annat hos katter. 

Om du själv bott med en katt så har du nog hört det rutinmässiga skrapandet i kattlådan efter att den använts. Men har du någonsin undrat varför din kisse är så noga med att dölja sitt bajs??

Vill inte dra till sig oönskad uppmärksamhet

katt.
Kisse. Foto: Unsplash

En av anledningarna till att katter döljer sitt bajs är för att de inte vill locka till sig oönskad uppmärksamhet från rovdjur. Instinkten kommer ifrån vilda kattdjur, där en rykande bajskorv kan avslöja var man är, eller var man har sina ungar, enligt Live Science. 

Nu finns det förhoppningsvis inga rovdjur i ditt hem, men kissar vill gärna ta det säkra före det osäkra. 

Vill vara en bra gäst i ditt revir

Katt
Din katt vill se till att du inte känner dig hotad. Foto: Unsplash.

Sedan finns det en annan anledning. Din katt vill vara en bra gäst.

I naturen är det nämligen så att stora dominanta kattdjur använder sig av kiss och avföring för att markera sina revir. Så om man är ett kattdjur som känner sig undergiven ett annat mer dominant kattdjur, så ser man till att städa efter sig för att dölja doften, enligt Live science. 

På samma sätt ser din katt dig som dominant, och sig själv som en gäst i ditt revir. Och därför ser de till att inte lämna en alldeles för trotsig, eller stark doft efter sig i kattlådan. 

Sugen på fler mer kiss-artiklar? 

Katt-nedstämdhet: Så vet du om din katt är deprimerad

Så vet du om din katt har fått värmeslag

Förstår katter verkligen vad de heter? Här är svaret