Sölvesborgs kommun utmanar lagen.
Sölvesborgs kommun vill inte ta emot några fler flyktingar. - Foto: Johan Nilsson/TT, Marcus Ericsson/TT

Sölvesborg utmanar lagen – vill inte ta emot en enda flykting

Sölvesborgs kommun har nu sjösatt en handlingsplan som bland annat helt ska stoppa mottagandet av nyanlända. Men insatserna kan bryta mot lagen.


Handlingsplanen har lagts fram av samarbetspartierna som ingår i den allians som kallas "samstyret". Grupperingen består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg och Lister-partiet. 

Sammanlagt innefattar planen 220 punkter som rör allt från kommunala rutiner och näringslivsfrågor, till bestämmelser om utskänkningstillstånd. 

Vill stoppa alla invandrare

Men punkterna som blivit mest omtalade och uppmärksammade är de som rör invandring och migration. 

Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborgs kommun, vill sätta stopp för statens rätt att fördela flyktingar till särskilda kommuner. 

– Jag tycker inte att det är rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, har hon sagt till TT.

Genom att hänvisa till det kommunala självstyret tänker Sölvesborg utmana Migrationsverket och inte ta emot några nyanlända. 

– Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. Istället vill vi agera innan det är för sent, säger Louise Erixon till Sveriges Radio

Möts av motstånd

Men kritiken har inte låtit vänta på sig. 

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tror inte att Sölvesborgs kommun kommer att kunna vinna den här striden. 

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning, säger han till P4 Blekinge.

Och fortsätter:

– Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion.

"Typisk Sverigedemokratisk politik"

Ett annat förbud har nyligen också väckt starka känslor i kommunen.

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) har gått ut och starkt tagit avstånd från beslutet om att förbjuda slöjor på barn inom barnomsorgen.

– Det finns ingen anledning att sätta ett sådant här förbud. Det är typisk Sverigedemokratisk politik, att göra problem av ingenting, att allt ska handla migration och begränsning av andra kulturer, har hon sagt till Kvällsposten

Mer nyheter: Regeringens nya besked - nu höjs bensinskatten 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör Sölvesborgs kommun rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.