Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sölvesborg utmanar lagen – vill inte ta emot en enda flykting

- 10/09/2019, 15:27 -

Sölvesborgs kommun har nu sjösatt en handlingsplan som bland annat helt ska stoppa mottagandet av nyanlända. Men insatserna kan bryta mot lagen.

Handlingsplanen har lagts fram av samarbetspartierna som ingår i den allians som kallas "samstyret". Grupperingen består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg och Lister-partiet. 

Sammanlagt innefattar planen 220 punkter som rör allt från kommunala rutiner och näringslivsfrågor, till bestämmelser om utskänkningstillstånd. 

Vill stoppa alla invandrare

Men punkterna som blivit mest omtalade och uppmärksammade är de som rör invandring och migration. 

Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborgs kommun, vill sätta stopp för statens rätt att fördela flyktingar till särskilda kommuner. 

– Jag tycker inte att det är rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, har hon sagt till TT.

Genom att hänvisa till det kommunala självstyret tänker Sölvesborg utmana Migrationsverket och inte ta emot några nyanlända. 

– Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. Istället vill vi agera innan det är för sent, säger Louise Erixon till Sveriges Radio

Möts av motstånd

Men kritiken har inte låtit vänta på sig. 

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tror inte att Sölvesborgs kommun kommer att kunna vinna den här striden. 

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning, säger han till P4 Blekinge.

Och fortsätter:

– Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion.

"Typisk Sverigedemokratisk politik"

Ett annat förbud har nyligen också väckt starka känslor i kommunen.

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) har gått ut och starkt tagit avstånd från beslutet om att förbjuda slöjor på barn inom barnomsorgen.

– Det finns ingen anledning att sätta ett sådant här förbud. Det är typisk Sverigedemokratisk politik, att göra problem av ingenting, att allt ska handla migration och begränsning av andra kulturer, har hon sagt till Kvällsposten

Mer nyheter: Regeringens nya besked - nu höjs bensinskatten 

Gör Sölvesborgs kommun rätt?