Klimatförnekare vill vända på miljödebatten.
Greta Thunbergs framfart ska stoppas av klimatförnekare. - Foto: Alvaro Barrientos/TT, Mary Altaffer/TT

Inflytelserika klimatförnekare samlas – vill stoppa Greta Thunberg

Ett stort nätverk bestående av politiker, akademiker och lobbyister organiserar sig nu för att sätta stopp på klimataktivisten Greta Thunbergs framfart.


Starka krafter mobiliseras för att motarbeta rörelsen som Greta Thunberg är en frontfigur i. 

Det är inför FN:s klimattoppmöte senare i september som anhängarna kommer att skicka ut ett brev med titeln "Det finns inget klimatnödläge". 

Vill stoppa EU

Hittills har brevet undertecknats av över 400 personer som alla menar att klimathotet är en myt och att koldioxidutsläpp inte har effekt på klimatförändringarna. 

Målsättningen är att stoppa EU från att enas om ett nettonollutsläpp. 

Enligt The Independent finns väldigt inflytelserika personer från oljelobbyn och kända tankesmedjor med i upproret. Rådgivare till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppges också ingå i nätverket. 

"Vetenskapligt nonsens"

Sociologiprofessorn Robert Brolle, som är expert på klimatförnekare, tycker att initiativet är desperat och att det är ett svar på senaste tidens ökade fokus på miljöhotet. Och inte minst på Greta Thunbergs stigande popularitet. 

– Greta Thunbergs enorma popularitet och inflytande har stor påverkan på medias rapportering av klimatfrågan. Jag misstänker att målet med kampanjen är att stoppa dessa klimatfrämjande insatser, säger han till DeSmog

Robert Brolle passar också på att såga innehållet i klimatförnekarnas brev – han avfärdar det som "vetenskapligt nonsens".

Bara början

Men Guus Berkhout, som är nätverkets ledare, håller inte med om den beskrivningen. Han menar att brevet bara är ett första steg i hur de ska påverka klimatdebatten. 

– Vi kommer att avslöja våra ambitioner och planer i ett antal presskonferenser i Europa, som inleds i Bryssel, Oslo och Rom, säger han till The Independent

Finns flera klimatmyter

Ja, det här med klimatet är inte så himla enkelt alltid, och det kan vara svårt att veta vem man ska tro på. Varför säger man att koldioxid faktiskt behövs för att växter ska kunna leva? Och hur är det med solen, påverkar inte den klimatet också?

Svaret på detta, och mycket mer, kan du läsa om här!

Mer nyheter: Nya Greta Thunberg-hyllningen: "Fantastisk humor" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att klimathotet är på riktigt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.