Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter senaste tidens dödsskjutningar: S-väljare går över till SD

- 06/09/2019, 18:56 -

För två veckor sedan sköts två civila personer ihäl som följd av gängkriminalitet. Händelserna har skapat en stor politisk debatt om hur man ska hantera våldet. Samtidigt har en del väljare börjat sadla om, där många har gått från S till SD.

I slutet på augusti blev en kvinna i 30-årsåldern skjuten till döds med sitt barn i famnen i Malmö. Två dagar senare sköts en 18-årig kvinna ihjäl i en bostad i Stockholm.

Sedan dess har politiker diskuterat gängvåldet intensivt – medan väljarna börjat se över sin politiska tillhörighet. Det visar resultatet från Demoskops senaste väljarbarometer.

Rasar i stöd

Demoskops senaste mätning omfattar perioden 27 augusti-3 september. Särskilt tufft är resultatet för Socialdemokraterna, som har förlorat mest i väljarstöd. Istället har många av S-väljarna gått över till Sverigedemokraterna

– Socialdemokraterna är det parti som har tappat mest sedan valet förra året. Huvudorsaken är förluster till Sverigedemokraterna och utvecklingen den senaste månaden talar för att pressen på Socialdemokraterna kan tillta, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

Stefan Löfven
Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Socialdemokraterna missnöjda  

Totalt går Socialdemokraterna ned 1,9 procentenheter i septembermätningen. Detta innebär att partiet nu ligger på 24,0 procent, vilket är 4,3 procentenheter lägre än valresultatet 2018. Siffror som partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) inte är nöjd med.

– Vi har högre ambitioner. Vi kommer fortsätta att, i detta komplicerade politiska läge, driva Socialdemokratisk politik och det är viktigt att vi nu levererar politik som gör skillnad i svenskars vardag, säger hon. 

SD näst största partiet i Sverige 

Sverigedemokraterna å andra sidan gör sin bästa Demoskops mätning någonsin. De ökar med hela 1,8 procentenheter och får därmed ett resultat på 21,4 procent. Jämfört med valresultatet 2018 har partiet gått upp med 3,9 procentenheter. 

Detta innebär att SD med god marginal är Sveriges näst största parti inom mätningen. 

Jimmie Åkesson
Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

Flera partier får minskat stöd 

Andra partier som ökar i mätningen är Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna. Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet minskar däremot. 

Här är mätningen i sin helhet (förra månadens mätning inom parantes):

S: 24,0 (-1,9) 

V: 8,8 (+ 0,9)

MP: 4,9 (-0,4) 

M: 19,4 (+1,8)

L: 4,6 (+0,5) 

KD: 6,5 (-1,5) 

C: 8,4 (-0,9)

SD: 21,4 (+1,8) 

S, V, MP: 37,8 (-1,3) 

M, KD: 25,9 (+0,3)

L, C: 13,0 (-0,5) 

Osäkra: 7,5 (+0,7) 

Övriga: 1,8 (-0,4)

Läs även: Kravet på Stefan Löfven: "Gör kriminellas liv till ett helvete"