Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åklagarens besked: Ingen utredning mot partiledarna och Bindefeld

- 23/09/2019, 15:34 -

Festfixaren Micael Bindefelds stora födelsedagsfirande i Israel slutade med att misstankar om brott uppstod. Men nu meddelar åklagaren att den utredning om mutbrott som det flaggats för, inte kommer att bli av.

Det var efter att partiledarna Ebba Busch Thor (KD), Nyamko Sabuni (L) och Ulf Kristersson (M) bjudits in av Micael Bindefeld, till sin gigantiska födelsedagsfest som diskussionen om mutbrott uppstod.

Juridikprofessorn Claes Sandgren har bland andra gått ut och sagt att ärendet borde granskas. 

– Om Bindefeld, som bjuder på en ren nöjesresa, kan påverka dem eller få uppdrag eller på sikt ha glädje av de här kontakterna. Här tycker jag att en åklagare borde se på det, har Sandgren sagt.

Bjöd flott

Bindefeld betalade nämligen för resa, mat och boende i flera dagar – och detta anmäldes sedan till åklagare. 

Därefter gick särskilda åklagarkammaren ut med att man tänkte titta på fallet. 

Men då situationen handlade om misstänkt korruption skickades ärendet vidare till åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption. 

Chefsåklagarens dom

Och nu har chefsåklagare Kim Andrews kommit fram till att fallet inte kommer att utredas vidare.

– Det förfarande som framgår av anmälan ger enligt min uppfattning inte anledning att anta att det kan vara fråga om något brottsligt. Jag har därför i dag beslutat att inte inleda någon förundersökning, säger Andrews till Expressen

Mer nyheter: Miljöpartist åtalas för förtal – efter metoo-anklagelser mot partikamrat

Har du varit i Israel?