Ny forskning menar att rött kött kanske inte är så dåligt som man trott
Ny forskning menar att rött kött kanske inte är så dåligt som man trott. - Foto: Tomas Oneborg SvD/TT

Ny forskning: Rött kött är kanske inte så dåligt som man trott

Ny forskning tyder på att rött kött kanske inte är så farligt som vi tidigare trott. Men det råder en hel del kluvna åsikter i ämnet.


Alla har väl någon gång hört att för mycket rött kött kan vara dåligt för hälsan? Ja – det är faktiskt så att flera studier visat på det och även Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer menar att för mycket rött kött kan vara skadligt.

Nu kommer dock ny forskning som menar att ätt rött kött kanske inte är så farligt som vi tidigare trott. Det är i Annals of Internal Medicine som forskare har publicerat sitt nya fynd.

I deras forskning beskrev man hur en minskning med tre portioner rött kött i veckan skulle kunna minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.

– Det finns väldigt små riskminskningar för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. Men bevisen är osäkra, säger professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången.

Och deras råd? Fortsätt äta rött kött som vanligt.

Möter viss kritik

Forskarnas resultat dock stött på en hel del kritik från forskare och doktorer som inte alls håller med. 

"Från ett folkhälsoperspektiv är det ansvarslöst och oetiskt att utfärda kostråd som är likvärdigt med att främja köttkonsumtion, även om det fortfarande finns en viss osäkerhet om styrkan i bevisen", säger Frank Hu, doktor vid Harvard TH Chan School of Public Health, i ett uttalande som Reuters tagit del av.

Men hur står det då egentligen till? Ja, sista ordet är väl ännu inte sagt. Men Världshälsoorganisationen cancerenhet beskriver processat kött som cancerogent, och rött kött som antagligen cancerogent.

MER: Vänsterpartiet vill minska köttet i skolan: "Blir bättre resultat"


Äter du rött kött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kunderna rasar mot Bregott: "Så jävla uselt"

Polisen rapporterar om försvunnen person, Sundsvall

"Polisen söker iakttagelser av en försvunnen kvinna", skriver polisen på sin hemsida.

Palestinsk skatt har nått Västbanken via Norge

Med Norge som mellanhand har palestinska skattepengar kunnat betalas ut till Palestinska myndigheten (PA).

Kritik mot EU-nej till företagsansvar

I december enades EU-länderna och EU-parlamentet om hur företag ska tvingas ta ett större ansvar för miljön och mänskliga rättigheter över hela världen.

Full pott för Volvo-chefen – 62 miljoner

Lastbilsjätten AB Volvos vd Martin Lundstedt fick full pott på bonusutbetalningarna i fjol. Med grundlön och bonus landade hans totala ersättning på cirka 62 miljoner kronor, visar årsredovisningen.

Argentina förhandlar om nytt stödpaket från IMF

Argentinas regering förhandlar om ett nytt stödprogram med Internationella valutafonden (IMF), rapporterar Bloomberg med hänvisning till en högt uppsatt regeringskälla.