Stockholm

Ny forskning: Rött kött är kanske inte så dåligt som man trott

Ny forskning menar att rött kött kanske inte är så dåligt som man trott
Ny forskning menar att rött kött kanske inte är så dåligt som man trott. Foto: Tomas Oneborg SvD/TT

Ny forskning tyder på att rött kött kanske inte är så farligt som vi tidigare trott. Men det råder en hel del kluvna åsikter i ämnet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla har väl någon gång hört att för mycket rött kött kan vara dåligt för hälsan? Ja – det är faktiskt så att flera studier visat på det och även Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer menar att för mycket rött kött kan vara skadligt.

Nu kommer dock ny forskning som menar att ätt rött kött kanske inte är så farligt som vi tidigare trott. Det är i Annals of Internal Medicine som forskare har publicerat sitt nya fynd.

I deras forskning beskrev man hur en minskning med tre portioner rött kött i veckan skulle kunna minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.

– Det finns väldigt små riskminskningar för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. Men bevisen är osäkra, säger professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången.

Och deras råd? Fortsätt äta rött kött som vanligt.

Möter viss kritik

Forskarnas resultat dock stött på en hel del kritik från forskare och doktorer som inte alls håller med. 

"Från ett folkhälsoperspektiv är det ansvarslöst och oetiskt att utfärda kostråd som är likvärdigt med att främja köttkonsumtion, även om det fortfarande finns en viss osäkerhet om styrkan i bevisen", säger Frank Hu, doktor vid Harvard TH Chan School of Public Health, i ett uttalande som Reuters tagit del av.

Men hur står det då egentligen till? Ja, sista ordet är väl ännu inte sagt. Men Världshälsoorganisationen cancerenhet beskriver processat kött som cancerogent, och rött kött som antagligen cancerogent.

MER: Vänsterpartiet vill minska köttet i skolan: "Blir bättre resultat"


Äter du rött kött?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.