Ny forskning menar att rött kött kanske inte är så dåligt som man trott
Ny forskning menar att rött kött kanske inte är så dåligt som man trott. - Foto: Tomas Oneborg SvD/TT

Ny forskning: Rött kött är kanske inte så dåligt som man trott

Ny forskning tyder på att rött kött kanske inte är så farligt som vi tidigare trott. Men det råder en hel del kluvna åsikter i ämnet.


Alla har väl någon gång hört att för mycket rött kött kan vara dåligt för hälsan? Ja – det är faktiskt så att flera studier visat på det och även Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer menar att för mycket rött kött kan vara skadligt.

Nu kommer dock ny forskning som menar att ätt rött kött kanske inte är så farligt som vi tidigare trott. Det är i Annals of Internal Medicine som forskare har publicerat sitt nya fynd.

I deras forskning beskrev man hur en minskning med tre portioner rött kött i veckan skulle kunna minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.

– Det finns väldigt små riskminskningar för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. Men bevisen är osäkra, säger professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången.

Och deras råd? Fortsätt äta rött kött som vanligt.

Möter viss kritik

Forskarnas resultat dock stött på en hel del kritik från forskare och doktorer som inte alls håller med. 

"Från ett folkhälsoperspektiv är det ansvarslöst och oetiskt att utfärda kostråd som är likvärdigt med att främja köttkonsumtion, även om det fortfarande finns en viss osäkerhet om styrkan i bevisen", säger Frank Hu, doktor vid Harvard TH Chan School of Public Health, i ett uttalande som Reuters tagit del av.

Men hur står det då egentligen till? Ja, sista ordet är väl ännu inte sagt. Men Världshälsoorganisationen cancerenhet beskriver processat kött som cancerogent, och rött kött som antagligen cancerogent.

MER: Vänsterpartiet vill minska köttet i skolan: "Blir bättre resultat"


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du rött kött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.